Hyggelæsning på NYTimes.com

Bog: Forfatter: Forlag:

Med "Skimmer" viser den amerikanske avisgigant, at der findes mere end én måde at konstruere et nyhedssite på.

Det ville da også være sært, hvis man allerede havde fundet den optimale form til et medie, der kun har godt femten år på bagen, og som konstant bydes på nye muligheder og udfordringer af den teknologiske udvikling. Ikke desto mindre hører det til sjældenhederne, at der dukker et nyhedssite op, hvis udformning adskiller sig så radikalt fra, hvad man tidligere har set, som det er tilfældet med The New York Times Skimmer.

Skimmer, som blev lanceret i 2009, fremstår umiddelbart som et selvstændigt site, men er i realiteten blot en brugergrænseflade, der tilbyder læseren et mere "afslappet" alternativ til New York Times' komplekse, skarpt prioriterede og hierarkisk opbyggede hovedsite. Filosofien er, at læseren på Skimmer skal have chancen for at blive overrasket og finde historier, som måske ikke hører til dagens vigtigste nyheder eller de allerede foretrukne emneområder.

Sidernes grid danner basis for en nærmest "millimeterdemokratisk" servering af stoffet, hvor samtlige artikler på nær tophistorien står placeret side om side, som fagene i en Montana-reol, med nøjagtig lige store overskrifter. Navigationen sker i en lodret søjle til højre.
Resultatet er et roligt – nogle vil sige kedeligt – og tiltalende skærmbillede, der sender særdeles tydelige New York Times-signaler. Skimmer gør brug af den helt nye Typekit-teknologi, der gør det muligt at vise tekst på nettet med andre skrifttyper end dem, brugeren har installeret på sin computer. I Skimmers tilfælde først og fremmest den klassiske Cheltenham-rubrikskrift, som i årevis har været et af papirudgavens unikke kendetegn.

Siderne kan imidlertid også se helt anderledes ud. Under menupunktet CUSTOMIZE kan brugeren nemlig vælge mellem foreløbig syv "temaer" med hver sin typografi og med vidt forskellige designs. Alle meget smukke, omend et par af dem nok er mere kuriøse end praktisk anvendelige.
Brugeren behøver ikke kradse særlig dybt under overfladen, før Skimmer-looket forsvinder, og det sædvanlige NYTimes.com-udseende tager over. Åbner man en af Montana-lågerne for at læse den pågældende historie i sin helhed, dukker en mere ordinær sideopbygning op, og surfer man videre herfra, er kun rammen med til at minde én om, hvor man kom fra.

Alligevel må Skimmer betragtes som et spændende bud på, hvordan et nyhedssite også kan se ud. Samtidig virker formatet som skabt til den touchscreen-teknologi, der med iPad og diverse andre e-læsere meget vel kan blive næste stadie i avismediets evolution.

www.nytimes.com/timesskimmer er besøgt i perioden 26.2.-21.3.2010 med Firefox/Mac OSX samt Internet Explorer/Windows Vista.

0 Kommentarer