Bog: Lykkens kontrollanter
Forfatter: Gitte Meyer
Forlag: Jurist- og Økonomforbundets Forlag
Anmelder: Brigitte Alfter, Managing Editor Journalismfund.eu
Hurtigt arbejdende journalister citerer videnskabelige resultater i nyhedsartikler og skal i en fart kunne skille utroværdigt fra troværdigt; grundigt arbejdende journalister bruger mere og mere videnskabelige metoder i deres research og skal overveje en videnskabelig metode til en given opgave: Alle skal derfor have indsigt i den videnskabelige måde at arbejde på. Her er Gitte Meyers ’Lykkens kontrollanter’ en nyttig og letlæst bog. Ved eksemplet om lykke- og stressforskning beskriver hun, hvordan forskningsmetoder ikke bare skal tjekkes for deres gyldighed, men også for kontekst og politisk betydning, brug og misbrug.
Hvem har ikke læst om Danmark som verdens lykkeligste land og i sit stille sind undret sig over, hvordan man mon måler den slags på en måde, der kan rangordnes globalt? Lykke og andre store spørgsmål om menneskelivet har historisk altid handlet om, hvordan man balancerer livets usikkerhed og uforudsigelighed med ønsket om kontrol – uanset om individet søger tryghed, eller samfundets magtstrukturer søger kontrol med udviklinger.
Den græske filosof Aristoteles definerede lykke som det at udføre ”prisværdige gerninger”, altså i høj grad tilpasset den enkelte situation: Hvad er prisværdigt lige her, og er det muligt at gennemføre gerningen, så det ikke blot bliver en god hensigt? Gitte Meyers gennemgang af historien bag nutidens lykkemålinger giver en nyttig forståelse af forskningens udvikling, kontekst og rolle i samfund og politik. Er det en løsning på spørgsmålet om lykke, at forskere slås om entydige og uanfægtelige metoder for, hvad lykke er, eller ville det give bedre mening at indse, at nogle såkaldte ”wicked problems”, uløselige problemer, skal gribes an på anden vis? Visse spørgsmål kan simpelthen ikke løses ved præcise målinger, fordi de i deres egenart er usikre. Og – vigtigt for journalister – er lykkemålinger, trivselsmålinger,stressmålinger og hele branchen omkring dem et magtredskab i samfundet, bevidst eller ubevidst?
Gitte Meyer havde mangeårig erfaring som journalist og især videnskabsjournalist, inden hun skrev sin ph.d.-afhandling om viden i samfundet. I dag arbejder hun som seniorforsker på CBS. Bogens sprogvalg finder en balance for alle de målgrupper, den udtrykkeligt henvender sig til: Den travle læser, der får en kort sammenfatning for hvert kapitel, den videnskabelige læser, der får materiale fra den undersøgelse, bogen bygger på – og os andre, der får en systematisk introduktion, kapitel for kapitel.
Læs den, hvis du ikke vil dumme dig ved brug af videnskabelige resultater og metoder. Eller læs den for – som en anden anmelder skrev – at blive ”stilfærdigt lykkelig” over en bog, der går imod strømmen for at hylde den kritiske tænkning.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.