Hvid mands dagbog

Bog: Forfatter: Forlag:

Bog: Tækkemanden

Forfatter: Helle Maj

Forlag: People’sPress (400 sider, 299 kroner)

Anmelder: Anne Lea Landsted, journalist

Hvis nogen havde præsenteret ‘Tækkemanden’ for mig og sagt, at det var en fiktiv kriminalroman, ville min første indskydelse have været: Den historie er for usandsynlig. Den er der ingen, der vil tro på. Heller ikke som fiktion.

Men historien om tækkemanden og våbenhandleren Peter Frederiksen, der omskar kvinder og frøs deres kønsorganer ned, er ikke fiktion. Den er sand. Mange vil genkende historien fra DR-dokumentaren ‘Hvid Mands Dagbog’, der fulgte retssagen mod klitorissamleren.

‘Tækkemanden’ er skrevet af journalisten og forfatteren Helle Maj, der er bosiddende i Sydafrika.

Omdrejningspunktet er Peter Frederiksens egne dagbøger, som forfatteren oversatte for politiet. De giver et rystende billede af en småt begavet, sex-sadistisk psykopat og snu manipulator. Her står det hele sort på hvidt. Fra omskæring: ”Kl. 21.00. Klitoris væk. Kun lidt blod.” til pædofili og drab.

Peter Frederiksen er en meget farlig mand. Som Helle Maj skriver, er der ”for mange døde mennesker i Peter Frederiksens liv og for mange omskårne kvinder. Det er uoverskueligt”. Heldigvis lykkes det forfatteren at gøre det hele lidt mere overskueligt. Helle Maj er en dygtig skribent og en skarp iagttager.

”Tre politimænd kommer løbende op. Blå skudsikre veste. Hænder på maskinpistoler. Toptrænede sorte kroppe. Elitestyrken.”

”Efter dem kommer Peter Frederiksen langsomt sjokkende op med to gule plastikposer i hænderne. I sutsko og fodlænker.”

På forsiden er der zoomet helt ind på Peter Frederiksens øjne. Ondskabens øjne. Men på afstand ser han lidt sølle og næsten tilforladelig ud; usoigneret, som han er, og i sutsko. Første gang Helle Maj og hendes mand, fotografen Jørn Stjerneklar, besøger ham, har de da heller ingen anelse om, at der har ligget afskårne kønsdele på det bord, de spiser frokost ved, eller at der nede i kummefryseren under isterningerne ligger nedfrosne klitorisser.

Bogen om Peter Frederiksen er blevet til på baggrund af en imponerende research. Den er rystende og uhyggelig. Vi får hele historien, fra han bliver født i Gl Holte i 1952, til han bliver idømt to gange livstid i 2018 og anbragt i et af Sydafrikas mest sikre fængsler, fordi han, som dommeren udtrykker det, ”skal fjernes permanent fra samfundet”.

Der er masser af blod og drama i ‘Tækkemanden’, men Helle Maj formår at holde en fin sproglig balance, så man næsten kan holde ud at læse om det. Hun skriver godt og indimellem også ret sjovt. Spørgsmålet er, om Peter Frederiksen fortjener al den opmærksomhed. Det synes jeg personligt ikke, han gør. Når jeg alligevel giver fem stjerner, er det på grund af det flotte journalistiske arbejde.

0 Kommentarer