Bog: Mellan raderna – en bok om att vara kvinna och journalist
Forfatter: Jenny Nordlander
Forlag: Natur & Kultur (200 sider, 180 svenske kroner)
Anmelder: Lene Rimestad, freelancejournalist
Kvindelige svenske journalister kan noget, kvindelige danske journalister ikke kan. Eller i hvert fald ikke gør. De svenske kvinder går sammen om at udtrykke deres utilfredshed, når ligestillingen halter, eller sexismen hærger.
Det gjorde de i ’Dokumentet’, som kvindelige ansatte på avisen Aftonbladet forfattede i 1978. En morgen lå ’Dokumentet’ på alle kollegernes skriveborde med vidnesbyrd om, hvordan det var at være kvinde på avisen. Det gjorde de i kølvandet på #Metoo med mange historier om chikane og overgreb, og det gør de i Jenny Nordlanders bog ’Mellan raderna’, mellem linjerne.
Bogen adskiller sig fra #Metoo-historierne bredt set, fordi historierne i ’Mellan raderna’ handler om mere subtile eksempler på krænkelser og forskelsbehandling. Det, som ”næsten altid kan bortforklares, men som har en tendens til at få mennesker til at stille spørgsmål til hele deres eksistens”, som Jenny Nordlander skriver i forordet.
Bogen indeholder mere end 30 individuelle beretninger med navngivne og anonyme journalister. Kvinder, som opdager, hvordan de får substantielt mindre i løn end helt jævnbyrdige mænd og begynder at indsamle informationer om det og dele med andre kvinder; kvinder, der langsomt indser, at de har opmuntret og støttet andre kvinder, men ikke har formået at beskytte dem mod overgreb; kvinder, som holder op med at bruge makeup og går to størrelser op i tøj for at virke mindre tiltrækkende; kvinder, som insisterer på at flirte, selv om det kan være svært at være sig selv på netop det punkt; kvinder, som reagerer på en konstruktiv måde på at blive overset; kvinder, der må forlade et godt job, fordi der ikke er til at holde ud at være for mandehørm; kvinder, der bliver overhalet af mindre kompetente mænd; kvinder, der dækker sport og erhverv og bliver talt ned til og undervurderet; kvinder, der indser, at det er en fordel at være kvinde. Kvinder, der beretter – relativt sagligt – om at være kvinde på en redaktion i dag.
Indimellem er de svenske kvindelige journalisters historie fra 1690 til i dag beskrevet.
Det er en nøgtern bog. Den hærges ikke af skingerhed eller plages af nyhedskriteriet sensation. Det er skriftlig beretning med en række kvinders oplevelser af den subtile, men konstante forskelsbehandling, underminering af selvværd, kritik af adfærd og forringelse af karrieremuligheder.
Derfor får den fem stjerner. Den femte stjerne får den, fordi den overhovedet findes. De fire andre for at beskrive, hvordan det opleves at være kvinde helt ned i de små betydelige detaljer. Den burde være pensum på enhver leder- og mellemlederuddannelse og på journalistuddannelserne.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.