ANMELDELSE. Der er både godt nyt og dårligt nyt i Astrid Haugs bog ’Sig, du kan li’ mig’. Den gode nyhed er, at den gode historie og evnen til at kunne målrette sit indhold til sin målgruppe er topcentralt, hvis man gerne vil have resultater på sociale medier. Så det er bare at finde fortælleglæden frem og få læserne til at græde, lære, rase og le. Ligesom vi plejer.
Det, der måske er lidt mere irriterende, altså den dårlige nyhed, er, at vi skal bruge en del flere ressourcer på sociale medier, end vi måske går og tror. I hvert fald hvis vi vil have bedre resultater ud af dem rent professionelt.
Som jeg oplever det, har mange haft tilbøjelighed til at se sociale medier som en relativt nem og billig måde at komme ud med sit budskab på. Men har man på det seneste haft en snigende fornemmelse af, at det nok alligevel ikke var så let endda, så slår Haugs bog det fast: Hvedebrødsdagene er slut.
Når man læser bogen, går det nemlig op for en, at sociale medier, i bogen kaldet sociale netværk, kræver mindst lige så meget målretning, strategi, planlægning og opfølgning som alle andre medier. Kunne man for eksempel forestille sig Politiken udgive en sektion, hvor halvdelen af siderne var blanke, fordi de godt nok havde haft ambitioner om at få noget på siderne, men ikke liiige fik gjort det? Nej, vel? Eller at de fyldte siderne med billeder af en sjov kat, fordi de ikke lige kunne finde på andet den dag? Nok heller ikke. Sådan forholder det sig også med ens organisations/virksomheds facebookside: Man skal tage det seriøst.
Er man på sociale medier for at få trafik, salg, medlemmer, branding eller noget andet, så skal man ifølge bogen i gang med at være meget mere struktureret og strategisk – og faktisk bruge en hel del ressourcer på det. Hvis man har brug for at overbevise sin chef om, at det forholder sig sådan, kan man passende vise ham/hende et eller flere af de mange gode eksempler, der er i bogen, hvor andre organisationer og virksomheder har opnået resultater.
Men det er måske på sin plads at komme med en advarsel, inden du læser Astrid Haugs bog: Hvis du helst vil fortsætte med at se sociale medier som en nem, billig og hurtig løsning, så kan det godt virke uoverskueligt og urealistisk at skulle gøre de ting, som der bliver foreslået. Lige fra SWOT-analyser og produktionsplaner til indplacering af dine fortællinger på den såkaldte ”værditrappe”.
Jeg er til gengæld overbevist om, at hvis man vælger at bruge bare én eller to af de modeller eller gode råd, Haug kommer med, så kan man faktisk opnå bedre resultater. Om ikke andet er ’Sig du kan li’ mig’ en bog, der er fyldt med inspiration. Det kan man (jeg) aldrig få nok af. Vigtigst af alt sætter bogen en række nyttige refleksioner i gang om ens tilstedeværelse på sociale medier. Hvorfor er vi der, hvad vil vi dele, og hvad vil vi gerne opnå? Så har du ambitioner om at rykke ved din professionelle tilstedeværelse på sociale medier, er bogen et godt sted at starte.
Sig du kan li’ mig – indholdsstrategi for sociale medier
Astrid Haug
Gyldendal
213 sider, 300 kroner
Stine Bjerre Herdel er kommunikationskonsulent i DJ
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.