Hvad med journalistikken?

Bog: Forfatter: Forlag:

Fotojournalistuddannelsen har haft 10 års jubilæum. Det kom der en konkurrence, en udstilling og nu også en bog ud af. Når kun 66 af de i alt 153 tidligere og nuværende studerende har sendt billeder ind til konkurrencen (og dermed bogen), så kan det virke lidt mærkeligt, at bogen har undertitlen "De bedste billeder taget af danske fotojournalister". Nu er der sikkert mange gode forklaringer på, hvorfor de ikke er med, men jeg savner nu flere af de gode billeder, fotojournalisterne har taget de sidste 10 år.

Bagerst i bogen får vi at vide, at verden for alvor har fået øjnene op for dansk pressefoto. Danske fotografer vinder priser i internationale konkurrencer, og nysgerrigheden er stor: Hvad er det, de gør i Danmark?

Tja, hvis man skal dømme efter billederne i bogen, så er det lidt af hvert: Fra Erik Refners bundsolide sort/hvide reportagebilleder fra Pakistan til Peter Funchs meget kunstneriske farvefotos fra Gran Canaria. Ind imellem er der glimrende små reportager, en mærkelig tv-affotografering, et fuldstændigt mislykket reportagebillede fra Folketinget og et billede af en tom seng! Det er kort sagt en meget blandet landhandel.

Jeg savner nogle flere rigtige nyheds- og sportsbilleder, fremfor de lidt for talrige arrangerede og opstillede billeder tangerende mod "kunstfotos". Det virker som om, at mange billeder er taget under skoleopholdet og ikke i en "skarp" situation i praktik. Desuden er det underligt, at der ikke er flere portrætter i bogen. Portrætter er en af fotojournalisternes stærkeste sider. Nogle portrætter har fundet vej til bogen, men ikke de bedste…

Det kan vel ikke være anderledes, dommerne vælger ud efter deres egen personlige smag, og det er højst sandsynligt, at udstillingen ville have set anderledes ud med andre dommere. Synd er det også, at ikke alle fotojournalister havde sendt ind – så havde bogen måske fået mere bredde.

"Fotojournalistik er en forholdsvis ny og udfordrende kunstform," skriver forfatteren Klaus Rifbjerg i forordet til bogen. Der er rigtig meget god fotokunst i bogen, men hvad var det nu lige, der skete med journalistikken?

Jens Dresling, pressefotograf på Politiken. Årets Pressefotograf i 1988 og 1996 + flere præmierede og hædrede billeder, senest i januar. Desuden Fuji PressPhoto Award i 2000.

Læs også: De bedste fotojournalister

0 Kommentarer