Horisontudvidende læseoplevelse

Bog: Forfatter: Forlag:

Bag Plot står udgiveren med det velvalgte navn Dybdeforlaget. Det norske magasin specialiserer sig nemlig i journalistik, der er så omhyggeligt researchet og tålmodigt fortalt, at dets motto, "Hele historien", er helt på sin plads.

ANMELDELSE. Plots tredje udgave, der som den første når de danske magasinhylder, giver strålende eksempler på, hvor fængende og berigende historier nordmændene kan præstere i krydsfeltet mellem undersøgende og fortællende journalistik.
Clouet er hovedhistorien, "Hackernes hevn", der bringer læserne dybt ind i det globale hackermiljø. Med 17-årige Fredrik i centrum skildrer artiklen over 30 sider, hvordan purunge computernørder hjælper det arabiske forår til at blomstre på internettet og slår regeringens websites omkuld i kamp for et mere åbent samfund. Og hvordan de i det næste øjeblik uden tøven afstraffer hinanden på baggrund af komplekse magtspil i hackereliten. Skribenten bag, Kjetil Stormark, skaffer sig på imponerende vis adgang til en lang række kilder i en verden, hvor paranoiaen ellers er allestedsværende, og formidler historien så spændingsmættet, at Fredriks nervøsitet bliver ubehageligt let at forstå.
Alene hackerfortællingen er nok til at bevise, at Plot har fat i noget godt. Men også de andre lange historier åbner døre, der vanligvis står lukket: Til den udadtil milde fodboldstjerne Ole Gunnar Solskjærs ekstraordinære vindermentalitet, til mødet mellem norske jenter på studieophold og nicaraguansk machismo og til kolossal utilfredshed med den norske hærs top blandt de menige.
Den sidste historie er dog på grund af sin detaljeringsgrad lidt svær at sætte pris på som fortælling. Til gengæld kan man på Plots hjemmeside læse supplerende materiale, der viser, hvor grundig researchen har været. Redaktionen lægger fast ekstra interviews og forskellige metodeovervejelser frem på nettet, hvilket understreger, hvor velgennemarbejdede undersøgelserne er.
Man kunne imidlertid godt ønske sig, at de kortere, mere traditionelle magasinelementer blev nusset lige så kærligt. De er noget svingende i både ide og udførelse, og det kan ikke undgå at smitte af på helhedsindtrykket, når en artikel er redigeret så sløjt, at samme filminstruktør i løbet af blot tre sider når at have tre forskellige fornavne.
Kan Plot få styr på den slags fremover – og måske zoome endnu længere ind på sin kernekompetence – er der grund til at glæde sig til flere horisontudvidende læseoplevelser, som tilmed er journalistisk inspirerende.

Plot – hele historien
03/2011
Udkommer hver anden måned. Kan købes i danske kiosker fra den 12. august
98 kroner.

Mikkel Arre er stud. public., SDU

0 Kommentarer