Hollywood kan ikke hamle op med virkeligheden

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Hollywood-filmen The Fifth Estate om WikiLeaks har indtil videre haft årets dårligste åbningssalg i USA. Det forstår man godt, for filmen leverer ikke meget nyt eller interessant til historien om whistleblowerorganisationen.

Den tager udgangspunkt i de allerede mest kendte dele af sagen: Fra Assanges lille enmandsprojekt til at flere blev involveret og siden afslørede islandske og schweiziske banker, korruption i Kenya og til sidst de gentagne konfrontationer med USA over lækagerne fra Bradley Manning.

Filmen er fiktion, men baseret på bøger og fremstillinger af historien fra andre end Assange selv, og den kontroversielle stifter er i tiden op til premieren gået hårdt til angreb på filmen. Han angriber næsten altid andres fremstillinger af sig selv – så ikke meget nyt i det – men efter at have set filmen forstår man ham bedre.

Det er en smule underligt at se en film, der primært fremstiller de mest kendte og dokumenterede dele af WikiLeaks-fortællingen, men nu bare igennem fiktionskarakterer. De valg og konflikter, Assange tager, bliver flere gange forklaret på baggrund af psykologiske hændelser i hans svære og omflakkende barndom i en australsk sekt. Helt forfærdeligt bliver det, da han i en scene til en middag hos hans daværende tyske partner Daniel Domscheit-Berg ender med at udvandre, angiveligt fordi han ikke kan holde ud, at tyskerens middelklasse-forældre bakker ham op og interesserer sig for deres søns liv. En tolkning, der tilføjer nye fiktive (?) elementer til forklaringen om, at det var misundelse og ikke konflikter om kontrol, stress og en masse andre komplicerede ting, der førte til bruddet mellem de to.

Det er ikke, fordi der ikke er interessante aspekter ved filmen, eller at man ikke til tider er godt underholdt. Men det er mest, fordi den virkelige historie om WikiLeaks er så opsigtsvækkende og interessant.

På den måde bliver det mest interessante perspektiv at observere, hvordan Hollywood en smule desperat forsøger at bidrage til fortællingen om informationsaktivisterne. Men det fejler, fordi virkelighedens Manning, Snowden og Assange for længst har overhalet fiktionen i spændingsmomenter og overraskende udviklinger.

The Fifth Estate
Instruktion: Bill Condon
Spilletid: 2 timer og 8 minutter
Premiere i danske biografer: 7. november

Sebastian Gjerding er journalist på Information

 

0 Kommentarer