Hold op med at gøre travlhed til noget smart

Bog: Forfatter: Forlag:

Bog: Travl – lær at trives i en verden, hvor der er for meget, vi skal
Forfatter: Tony Crabbe 
Forlag: Dansk Psykologisk Forlag (380 sider, 299 kroner)

Anmelder: Ulla Bechsgaard, journalist, ledelsesskribent og -konsulent

Det er en myte, at det giver tilfredshed på arbejdspladsen bare at få tingene gjort. Vi må gøre op med, at det er smart at have travlt. Det er det ikke, argumenterer den engelske psykolog og succesforfatter Tony Crabbe i sin internationale bestseller ’Travl’, som netop er udkommet på dansk.

Arbejdspladserne i dag er karakteriseret ved for meget arbejde, for meget kommunikation og stor usikkerhed; men det værste er, at mange italesætter travlhed på en måde, så det giver status og prestige. Det skaber et forvrænget billede af virkeligheden, mener Tony Crabbe.

At sige: ”Heller ikke i dag har jeg tid til at spise frokost” bør ikke give prestige. Crabbe opfordrer arbejdspladserne til at begynde at tale om travlhed på en ny måde. Han vil marginalisere travlheden; gøre det pinligt at prale med at have travlt.

”Vi kæmper med at følge med, men er konstant et skridt bagud, hvilket giver os en følelse af fiasko, som vi har svært ved at ryste af os,” skriver han.

Årsagen til travlhed er, at de svære valg ikke bliver taget. Det er lettere at have travlt med at prøve at nå det hele end at tage de vanskelige beslutninger om, hvad der skal vælges fra og til. Det kræver mod at vælge og prioritere.

Et af Tony Crabbes råd er, at du starter hver dag med en mailfri aktivitet. Fokusér fra morgenstunden på din største og vigtigste opgave. På den måde kan du forhindre, at omverdenen og indbakken sætter din dagsorden.

De fleste mennesker drages af de mindre opgaver fremfor af de komplekse. Ved at have travlt kan man føle sig produktiv, samtidig med at man undgår det svære arbejde. Hvis du udelukkende reagerer på de opgaver, der kommer af sig selv, er du lad og doven, argumenterer Tony Crabbe.

Det modsatte af travlhed er at fokusere og fastholde opmærksomheden – altså at engagere og fordybe sig i aktiviteter, som for alvor betyder noget. Det handler ikke om at lære at styre sin tid; men om at lære at styre sin opmærksomhed og skabe det momentum, der er nødvendigt for at ændre på tingenes tilstand, argumenterer Tony Crabbe.

Der er skrevet mange bøger om dette emne. Jeg synes, denne er rigtig god: Forskningsbaseret, bredt funderet og underholdende. Tony Crabbe henviser til Maggie Jackson, som går endnu mere i dybden med distraktion og fokusering. Hun har skrevet bogen ’Distracted’, hvorfra Crabbe citerer følgende:

”Vi er på nippet til at miste vores samfundsmæssige evne til at opretholde et dybt og vedvarende fokus. Vi er kort sagt ved at glide ind i en ny, formørket tidsalder.” Citat slut. 

 

0 Kommentarer