Hørup genopdaget

Bog: Forfatter: Forlag:

Avislegenden Viggo Hørup vækkes til live i ny bog. Den burde blandt andre inspirere udgiveren.

  • Søren Mørch: »Hørup er med«. Billedredaktion: Knud Ryg Olsen. Ekstra Bladets Forlag. 276 sider, over 200 fotos og tegninger. 199 kroner.  


Tekst: Erik Lund, afdelingsforstander, Danmarks Journalisthøjskole

ANMELDELSE. Vist kan det nytte! Politikeren, debattøren og skribenten Viggo Hørup (1841-1902) forekommer rent faktisk at være med i kredsen, der skabte Ekstra Bladet – i hvert fald når han dokumenteres, gennemanalyseres og genfortælles så veloplagt og nærgående, som Søren Mørch gør det i Ekstra Bladets jubilæumsgave til sig selv: En helt ny og meget anderledes bog om Hørup.

Problemet med Hørup og Ekstra Bladet er, at Hørup døde, før Ekstra Bladet kom til i 1904. Til gengæld prægede han stærkt det Politiken, der fødte Ekstra Bladet. Det kritiske miljø er Hørups. Derfor er Hørup med!

Og derfor er det en fortræffelig idé, Ekstra Bladets chefredaktør, Hans Engell, har fået: Gennem et udvalg af Hørups artikler, taler og breve og især Søren Mørchs skarpe forbindende tekster at give en ny generation af læsere et nyt billede af Hørup.

Som medgrundlægger og første redaktør af Politiken blev Hørup også mentalt ophavsmand til den kritiske dimension i Ekstra Bladet. Hans sproglige prægnans slår kraftfuldt igennem den dag i dag – godt hjulpet på vej af Søren Mørchs fortolkende fremstilling, der fornemt formår at fremhæve uden at skygge.

Illusionsløst konstaterer Søren Mørch, at Hørup i dag stort set er glemt. Bogen er i så fald en udmærket anledning til at trække ham ud af glemselen – også som rygrad for en journalistik, der kan og vil andet og mere end at være uopdragen.
Illusionsløs er hele Mørchs skildring. Skulle en spontanlæsning ikke afsløre det, fremhæves det i en afsluttende varedeklaration om bogens tilblivelse.

Mere glød er der i Hørups egne gamle tekster, der kan tage sig helt nutidige ud. Han var sin tids betydeligste journalist, i sproglig virtuositet kun nået af Børge Outze i Information 1943-80.

Hvad skal det nytte? spørger Søren Mørch afslutningsvis med Hørups berømte spørgsmål. Hans svar er, at dette at skrive bogen om Hørup har bidraget til at afklare al humanistisk videnskabs grundspørgsmål: Hvad kan jeg vide? Hvad bør jeg gøre?

Mindre pompøst udtrykt nytter værket til at indfange en nutidig læser i Hørups tekster og derved gøre det begribeligt, hvorfor Hørup den dag i dag er med i Ekstra Bladets spalter – i hvert fald nogle af dem.

0 Kommentarer