“Helt vildt fedt”

Bog: Forfatter: Forlag:

 

ANMELDELSE. Min forventning var egentlig at Jørn Lund ligesom de fleste andre sprog-fessorer rundet af 60'erne og 70'erne ville antage en overpragmatisk positiv pædagogik over for sprogets mere og mindre gode udviklinger: Kort sagt at han ville aflede ethvert problem med hyggelig humor. Men min noget negative forventning er heldigvis gjort til skamme. Jørn Lund har kant, og han lader sin personlige smag og dømmekraft spille med. Balancen mellem bedrevidende brokkehoved og nysgerrig forandringsoptimist er simpelthen sublim.

Samtidig er teksterne i denne samlede bogudgave faktisk betydeligt bedre til at lutre sindet end de er på Politikens sværtede papir, hvor påstanden om påtrængende nyhedsværdi jager med én, ligesom fornemmelsen af Politikens bagvedliggende hallelujamangfoldighedskliche, der netop skaber ovennævnte forventninger.

Denne passus er en sand perle:

"Alle gode ønsker for dem, der vil sikre omsorgen for børn og gamle. Men kan vi ikke snart få en pause fra udtrykket flere hænder, som på få måneder er blevet en national kliché med 110.000 hits på Google? Vi har hørt om disse hænder, som undertiden ligefrem er varme hænder, og som snart står i fare for at blive opfattet som klamme hænder.
Nu gør det jo ikke sagen bedre, at antallet af eftersøgte hænder ofte falder sammen med antallet af eftersøgte medarbejdere, og tanken om enarmet plejepersonale er noget distraherende. Det er lettere at yde en indsats med to hænder."

Essayene bliver ikke dårligere af en smule politisk kant, for kald os bare ordkløvere, men ord skaber virkelighed, og det forhold er vigtigt at analysere:

"Lad bare Dyremose kalde den private sektor for samfundets motor, men grundlaget for den vækst, sektoren kan tilbyde, er ikke desto mindre en veludviklet offentlig sektor […]. Hverken en tobaks- og vinhandler fra den private sektor eller en kommunikationsrådgiver i TDC er eksempelvis en større "motor" for væksten i samfundet end en pædagog, en sygeplejerske eller en forsker."

Man kan så spørge om ikke billedet med motoren alligevel er okay, for der skal jo også hjul og undervogn til før det kører. Men så meget ordkløver er Jørn Lund altså – på godt og ondt – ikke.

"Helt vildt fedt"
af Jørn Lund
Gads Forlag
104 sider, 149 kroner
Udkom 30. september

 

0 Kommentarer