Helt ude af FOKUS

Bog: Forfatter: Forlag:

 
Nyt magasin får en hård medfart af vores anmelder.

ANMELDELSE. Den tynde røde kant, der indrammer forsiden af Fokus, Aller-koncernens nye ugemagasin for mænd, er ikke til at tage fejl af.

Tyvstjålet fra Time Magazine (og fred være med det) skal den røde kant signalere indsigt, udsyn, overblik, aktualitet og – ikke mindst – journalistik i absolut topklasse.

Rigtig fedt signal for et blad, der – med Aller-koncernens egen beskrivelse af målgruppen – henvender sig til mænd, »der er kommet ud over drengerøvsalderen og har fået styr på deres liv uden at glemme eventyret«. Mænd, »der interesserer sig for den verden, de lever i, og som vil følge med i alt fra nyheder, sport og økonomi til biler, elektronik og de seneste gadgets«. Jeg burde føle mig ramt midt mellem øjnene og takke både Herren og Aller for, at de har givet mig ugemagasinet Fokus. Der er blade nok at vælge imellem henne i min kiosk, bevares. Men når jeg først har sorteret alle de ugeblade fra, der målrettet appellerer til vordende mødre, rigtige mødre, svigermødre og mødre i alle andre afskygninger, er der pinedød ikke meget tilbage.

Det var der i hvert fald ikke, før Fokus kom til den 30. marts i år.

Fra et rent forretningsmæssigt synspunkt har Aller-koncernen derfor muligvis tænkt helt rigtigt med Fokus. Der har de seneste mange år kun været ét stort hul i det danske ugebladsmarked, nemlig et ugeblad for den voksne mand. Og hvis bare 10 procent af de 795.558 danske mænd, der befinder sig i aldersgruppen 30 til 50 år og dermed burde være kommet ud over drengerøvsstadiet, hver uge vil ofre 27,50 kr. på deres helt eget ugeblad – »maskulint, seriøst og underholdende«, som Aller lover – ja, så burde der være både penge og fremtid i skidtet.

Men Fokus er ikke et dansk Time Magazine, Newsweek eller Der Spiegel. Det er ikke engang et Time Ultralight.

Riv nogle sider ud af Berlingske Nyhedsmagasin, Penge og Privatøkonomi, Illustreret Videnskab, Ude og Hjemme, Computerworld, Tipsbladet, Tænk, Motor og Ugens Rapport, kom det i en gryde, der er stor nok, og rør godt rundt. Smag til med et par vittigheder fra En Halv Humørtime samt en politisk analyse fra David Trads, dansk journalistiks uofficielle rekordindehaver i jobrotation, og anret med tynd rød kant rundt om det hele. Så har du noget, der hverken smager af fugl eller af fisk, men af Fokus – Ugemagasinet for Mænd.

Jeg får flere nyheder i metroXpress, end jeg gør i Fokus. Jeg får mere indsigt og dybde i Weekend-avisen, bedre sport på TV 2, kønnere piger på nettet og federe biler i min søndagsavis' tillæg.

Og den journalistiske tyngde?

Når man efter minimum et halvt års forberedelse lancerer et nyt ugeblad for voksne mænd, ville jeg som minimum forvente en forsidehistorie, der sagde spar to.

Men hvad var det så, jeg fik på den forside?

»Smæk til Rohde«, et stykke venstrehåndsarbejde af en meningsmålingshistorie, der »afslørede«, at en del af Venstres vælgerkorps finder partiets politiske ordfører, det løstgående missil Jens Rohde, lige lovlig kæk og hurtig nok på aftrækkeren. I øvrigt en historie, der havde kørt massivt alle andre steder, mere end en måned før Fokus landede i kiosken første gang.

Måske var det en feberredning. Måske er forklaringen, at Fokus' chefredaktør, Lars Mandal, af ukendte årsager først tiltrådte få uger inden premieren. Men ambitionsniveauet har desværre ikke hævet sig nævneværdigt i de forløbne uger.

Mit tid er for knap til, at jeg vil bruge den på at læse lange artikler om tudsegamle uopklarede mord-sager eller om skibe, der gik ned, længe inden jeg blev født. Jeg føler mig fornærmet på min intelligens, når Fokus forsøger at bilde mig ind, at der snart bor mennesker på Månen, eller at enhver, der gider, helt lovligt kan tjene fem millioner kroner på fem år. Jeg har ikke brug for et program over ugens tv-programmer, specielt for mænd, og nej, jeg genkender ikke den »dejlige Rie på 24 som den blonde babe fra Robinson Ekspeditionen 2005«, som er »så frisk, at hun også lufter andet end lokkerne«.

Ifølge Aller-koncernen er Fokus salgsmæssigt kommet »middelgodt« fra start, og indholdet skal bare rettes til med nogle »justeringer«. Held og lykke siger jeg. Fokus har ikke brug for justeringer, men for et jordskred, hvis bladet skal tages alvorligt af voksne mænd.

Men det er i virkeligheden nok nemmere bare at pille den tynde røde ramme af forsiden.

Mikkel Hertz (f. 1958) er souschef på TV2/Nyhederne og leder af Nyhedernes redaktion i København. Har blandt andet været reporter på TV AVISEN og Børsens Nyhedsmagasin samt korrespondent for Jyllands-Posten i Berlin og New York. Modtog i 1994 Cavling-prisen for dækning af omvæltningerne i Østeuropa.

0 Kommentarer