Han gør os klogere på andre mennesker

Bog: Forfatter: Forlag:

Bog: Andre mennesker – 11 portrætinterview om livet og veje igennem det
Forfatter: Nils Thorsen
Forlag: Ajour (250 sider, 238 kroner)

Anmelder: Anne Lea Landsted, journalist og journalistisk lektor

Der sidder en gul post it på ’Andre mennesker – 11 portrætinterview om livet og veje igennem det’, da jeg henter den til anmeldelse. ”Må jeg gerne låne den bagefter”, står der med tydelig skrift. Navnet på afsenderen kender jeg ikke. Men du skal være velkommen, for det er en god bog med spændende fortællinger om 11 kendte danskere med noget på hjerte og hjerne. Det er forfattere, forskere, kunstnere og politikere.

Jeg havde læst de fleste af interviewene før, da de blev bragt i Politiken, men det gør ikke noget, for det er en fornøjelse hver gang. Man opdager nye sætninger og sammenhænge. At læse Nils Thorsens portrætinterview er som at gå på opdagelse i et andet menneske, at opleve strømme af ord blive sendt ud i rummet for senere at lande i smukke sætninger, der hver især siger noget om hovedpersonen, som ”der er ingen slåfejl i hans talestrøm” (Klaus Rifbjerg) eller ”de striber af gråt, som årene har trukket gennem hårets mørke” (Ritt Bjerregaard). Nils Thorsens gør os klogere på livet og på mennesker, vi troede, vi kendte.

Det er tydeligt, at hovedpersonerne føler sig godt tilpas i interviewerens selskab. Der er ingen skjulte dagsordener – samtalen og sproget flyder, men tag ikke fejl. Det er journalisten, der styrer samtalen. Og det er det, der gør den vedkommende – den klare røde tråd, der indimellem bugter sig, men aldrig bliver brudt. Nils Thorsen formår både at lytte og lede.

Nogle af mine personlige favoritter er interviewene med videnskabsjournalisten Lone Frank, forfatteren Kim Leine og professoren, eventyreren og forskeren Eske Willerslev. De har fået tæsk af livet og har slået igen med begavet styrke. 

Men det er nuancer, der skiller. Det er svært at stå for Rasmus Botoft, når han vender tilbage til barndommens gade på Amager, eller Jan Gintbergs ærlighed, når det gælder tabuer som skuffelsen over ikke at få et normalt barn.

Nils Thorsen har udgivet de fleste af sine tidligere bøger på Politikens Forlag. Bortset fra ’Klangen af et Menneske’, der er udgivet på Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles forlag Ajour og er en decideret undervisningsbog med klare anvisninger og gode råd undervejs.

Det er der ikke i denne bog. Derfor kan det også umiddelbart undre, at Nils Thorsen igen har valgt Ajour. Der er ingen forklaringer eller tips i ’Andre mennesker’. Det er lige på og hårdt og så alligevel ikke. Det gode ved Nils Thorsens interviews er nemlig, at de fungerer som en slags facitliste for det gode interview – fra den sigende rubrik som ”Sandheden og udyret” om Lars Hedegaard eller ”Vi kører den ind med livsløgn” om skuespilleren Rasmus Botoft til den klare opbygning med en indledning, der rammer lige ned i nerven af fortællingen/den personlige historie og slutreplikken, der runder det hele af. Det fungerer. 

Rettet klokken 14.42: Journalisten havde skrevet forkert forlag og pris. Vi beklager fejlen.

0 Kommentarer