Hvis man tror, at beskyldningerne mod journalister for løsagtig omgang med ord og sandheder er af nyere dato, kan man roligt tro om igen – og skynde sig at læse »Journalistik med stil«, der ved hjælp af teori, eksempler og anekdoter kortlægger de sidste hundrede års vigtigste stilmæssige brydninger i dansk journalistik.
Med afsæt i den klassiske nyhedsjournalistik diskuterer John Chr. Jørgensen new journalism og den litterære journalistik, den causerende, den fortællende og den argumenterende journalistik. Med bogens mange henvisninger er der masser at kaste sig over, når man har læst Jørgensen selv, der slutter førend man aner – og man kunne have ønsket sig, at forfatter og/eller forlag havde tilladt sig at lade eksemplerne folde sig mere ud for at rette op på den teoretiske slagside.
Men det ændrer ikke ved, at det er en fornem historisk gennemgang, John Chr. Jørgensen har begået. Han formår at trække de lange tråde – fra Cavling og Bang over Sabroe og Ellegaard til Korsgaard og Surrugue – og nok så vigtigt: Han udviser stor forståelse og loyalitet over for såvel den ældre som den yngre generations journalistiske meritter.
Er man nysgerrig på sit fag, er Jørgensens lille bog god at få forstand af – ikke mindst hvis man som undertegnede tilhører den historieløse generation, der tror, at den dybe tallerken blev opfundet i forgårs.
»Journalistik med stil«, John Chr. Jørgensen, Forlaget A'Jour, 130 sider, 248 kroner.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.