Guldgrube om skandalens anatomi

Bog: Forfatter: Forlag:

Hvis læseren garderer sig med tålmod, er bogen en guldgrube af tal.
 

ANMELDELSE. Hvad er værst – at bruge en milliard, som man ikke har, eller at snyde i skat for en halv million? I Norge måtte en borgmester, der snød i skat, gå af, imens en forsvarsminister, der havde brugt en milliard for meget, fik lov at blive.
Skandaler handler først og fremmest om moral. Det er en af konklusionerne i Scandalous, der er den nok mest grundige kortlægning af skandalejournalistik i Danmark, Sverige, Norge og Finland. Bogen er ramt af det klassiske paradoks, at den handler om formidling, men er knastørt skrevet. Men hvis læseren garderer sig med tålmod, er bogen en guldgrube af tal.
De skandinaviske lande var før 1980'erne kendt som "skandalefrit område". Men især de seneste 10 år har skandalerne indtaget forsiderne. Over halvdelen af de seneste 30 års skandaler i Skandinavien er blevet bragt fra 2000 til 2009. Og det samme gælder Danmark.
De mest populære skandaler handler om penge, især korruption eller skattesnyd. Men der er kommet færre af dem, imens personskandalerne er eksploderet. I firserne har forskerne kun fundet seks i hele Skandinavien, imens de har talt 30 det seneste årti, eksempelvis om utroskab og alkohol. Kun Finland overgår i øvrigt Danmark i den genre.
Forskerne har også kigget på konsekvenserne af en 'god' skandale. Seks norske sager viser, at skandalerne ikke får vælgerne til at miste tilliden til de politiske partier. Selv om en partiformand er på forsiden med en saftig sexskandale, betyder det ikke, at vælgerne flygter. Tværtimod er effekten af skandaler både lille og midlertidig, og nogle gange endda omvendt.
I det hele taget er der flere skæve vinkler på skandaler i bogen. Et kapitel udforsker et generationsopgør i skandalejournalistikken i Finland. Her brugte en ny generation af journalister en skandale om fusk med kampagnepenge til at overhale kollegerne. De ældre journalister, der havde kildenetværket på det politiske parnas på plads, overså historien – imens det nye kuld gik uden om politikerne, der ikke ville udtale sig, og brugte anonyme mails og lækkede sms'er til at bore historien ud. Ifølge flere af de unge, der er blevet interviewet til bogen, skal fremtidens politiske skandaler skrives uden fast kontor i parlamentet. En enormt aktuel debat, også her til lands.
Scandalous har hist og her små stikpiller mod især de tabloide medier, som med fordel kunne være klippet ud af de faktuelle afsnit og sat ind i de diskuterende. Ikke desto mindre er bogen i den grad værd at læse, fordi den leverer skyts til den principielle debat om en journalistisk genre i eksplosiv vækst.

Scandalous! The Mediated Construction of Political Scandals in Four Nordic Countries
Sigurd Allern og Ester Pollack (red.)
Nordicom
209 sider, 28 euro/250 svenske kroner

Andreas Marckmann Andreassen er freelancejournalist

0 Kommentarer