ANMELDELSE. Endelig er den her. Den bog, som mange journaliststuderende har sukket efter, inden de skulle ud i praktikken. Min nuværende praktikant udbrød i hvert fald noget i retning af ’der er rigtig meget brug for sådan en bog’, da hun så den. For med ’Journalist i praktik’ er der nu kommet en bog, der grundigt beskriver, hvad en journalistspire kan forvente sig i mødet med mediernes virkelighed og hverdag.
Forfatterne til bogen er Lene Rimestad, der underviser i journalistik på Syddansk Universitet og har 18 års erfaring som journalist, og Gitte Gravengaard, som er lektor i kommunikation ved Københavns Universitet og har forsket i journalistisk praksis i en årrække.
Betydningen af journalistpraktikken er og har altid været så opskruet, at enhver journalist vel nemt kan genkalde sig, præcist hvordan ens egen panikdag i sin tid forløb. Denne bog gør intet for at demontere hysteriet og anfører, at det for praktikanter gælder om at få en praktikplads, ”som kan bruges som springbræt til job efter endt uddannelse. Derfor er praktiktiden ekstremt vigtig, og myterne er mange. Praktiktiden kan opleves som en lang prøveansættelse, og de erfaringer og relationer, som praktikanter opbygger i løbet af praktiktiden, danner ofte grundlag for en videre karriere”, som der står i introduktionen.
Så er det nok ikke let at læse resten af bogen med sænkede skuldre og roligt åndedræt.
Bogen giver til gengæld et glimrende indblik i, hvad man som praktikant kan forvente at møde i en branche, som er domineret af evige deadlines, tavs viden og en feedbackkultur, der nogle gange kan koges ned til ’intet nyt er godt nyt’. Man kan også hente gode råd til, hvordan man kan servere sine idéer på redaktionsmøder, og ligeledes få indblik i, hvordan man ikke skal gøre.
’Journalist i praktik’ baserer sig på forskningsprojektet Praktikantundersøgelsen, hvor man fulgte 12 journaliststuderende på DR, TV 2, Jyllands-Posten, Berlingske, BT og Ekstra Bladet. Det er ærgerligt, at projektet kun har kigget på virkeligheden på store, landsdækkende medier og dermed ikke giver et indblik i arbejdslivet på regional/lokalbladenes små redaktioner eller på fagbladene (sagde hunden), ligesom man skal lede forgæves efter overvejelser om, hvordan det er at være en af de mange, der arbejder med kommunikation.
Samtidig er bogen også tynget af en teoretisk tilgang og et tørt og akademisk sprog, hvilket fik min i udgangspunktet begejstrede praktikant til at tilføje: ’Man kunne godt have skrevet det i et sprog, så man gad læse det.’
I tilknytning til bogen findes sitet praktikantvejleder.dk, som bestemt er et besøg værd.
Bog: Journalist i praktik
Forfattere: Gitte Gravengaard og Lene Rimestad
Forlag: Samfundslitteratur
170 sider, 200 kroner
Anmelder: Steffen Hagemann, journalist og praktikantvejleder på Børn&Unge
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.