Gode svar om spørgsmål

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Når man som journalist stiller spørgsmål som en helt fast del af sit arbejde – og tilmed er vant til at anlægge et kritisk blik på verden – er det let på forhånd at være skeptisk over for, hvad en bog om spørgeteknik dog skulle kunne lære én. Og ganske rigtigt rummer Anders Stahlschmidt og Peter Knoop Christensens bog en del pointer, som er aldeles indlysende for alle, der har taget en journalistisk uddannelse.

Ikke desto mindre kan man roligt skubbe sin journalistiske selvtilstrækkelighed til side og læse sig klogere, hvis man gerne vil stille bedre spørgsmål til kilder, kolleger, ansatte eller chefer. Bogen er nemlig et omfattende katalog over såvel spørgeteknikker som de rammer, der gør det muligt at bruge teknikkerne.

Det er ikke det rette værk at kaste sig over, hvis man vil dybt ind i det kritiske interviews finmekanik. Til gengæld kommer forfatterne omhyggeligt omkring mange af de spørgsmål, man i hverdagen som journalist kan glemme at stille sig selv, inden man giver sig til at udspørge andre: Sender mit kropssprog de rigtige signaler, når jeg interviewer? Hvornår er det bedre slet ikke at stille spørgsmål, hvis man vil have svar? Og er mine spørgsmål mere interessante at stille end at svare på? (I så fald er der noget galt).

Særligt brugbart er kapitlet, der introducerer forskellige faggruppers måder at arbejde med spørgsmål på. Det er interessant at kunne se skæringspunkterne og kontrasterne mellem traditionel journalistisk spørgeteknik og for eksempel behandleres, politifolks og konfliktmægleres. Selv om disse sjældent kan overtages direkte, er det inspirerende at stifte bekendtskab med andre tilgange og tænkemåder.

De to forfattere skriver med stor begejstring, og det giver i sig selv lyst til at udforske de mange spørgsmålsgenrer. Sine steder bliver sproget dog lige vel konsulentklægt, når man for eksempel skal ”lytte med hjertet”, eller når dét at holde en god pause ikke bare er en velsignelse, men en ”guddommelig velsignelse”.

’Spørgeteknik’ er netop genudgivet i en udvidet version, og læser man den fra ende til anden, er det nærliggende at spørge, om forfatterne virkelig havde behøvet at være så ihærdige med at omfavne alle mulige typer spørgsmål? Men at bogen består af mange og relativt korte afsnit, kan godt vise sig at være en kvalitet på lidt længere sigt. Det gør det i al fald nemmere at hoppe rundt i den og falde over noget, der kan føre til konkrete spørgsmål her og nu eller bruges som et afsæt for dybere refleksion.

Spørgeteknik
Anders Stahlschmidt & Peter Knoop Christensen
Akademisk Forlag Business
296 sider, 300 kroner

Mikkel Arre er journalist på djøfbladet

0 Kommentarer