ANMELDELSE. Hvordan laver man det optimale magasin? Hvis jeg vidste det, så ville jeg ikke skrive anmeldelser for Journalisten, det er helt sikkert. Så ville jeg lave det optimale magasin.
Men det er nok heller ikke så let, selv om Lis Hornø lader forstå, at hun har opskriften. Men man skal måske heller ikke tage titlen helt for pålydende i den 107 sider lange gennemgang af faserne i en magasinproduktion.
Lis Hornø underviser blandt andet på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og hun har tidligere været redaktør på flere store danske magasiner, blandt andet Tænk og Forældre og Børn, og har i kraft af den karriere stor erfaring i at lave magasiner. Den erfaring skinner igennem, når man læser i
’Redaktørens håndbog’, som Hornø selv betegner som en bog, der både kan bruges af håbefulde journalistik- og kommunikationsstuderende og de redaktører, der for længst har glemt at tænke over, hvorfor de gør som de gør, og bare gør, som de plejer.
Bogen gennemgår for en stor dels vedkommende meget af det, man kan læse i andre lærebøger om journalistik. I bogens første del er der masser af basal viden om, hvad journalistik kan, må, bør – der er en gennemgang af nyhedskriterierne, en opsummering af pressens rolle som fjerde statsmagt, lidt om medieansvar og presseetik og Pressenævnet. Alt sammen nyttigt, især for studerende.
I bogens anden del fandt jeg lidt flere nyttige informationer. Her viser Lis Hornø blandt andet en glimrende historieplan, der let kan bruges til at ’teste’, om ideerne holder, hvis man (som jeg) eksempelvis er freelancer og skal sørge for, at de ideer, man skal sælge ude på redaktionerne, har været igennem et ’reality-tjek’, inden mailen med ideen sendes af sted. Og selv om jeg ikke er redaktør, så hører jeg til dem, der hurtigt glemmer, hvorfor jeg gør hvad.
Lis Hornø leverer på de 107 sider et koncentrat af, hvad det vil sige at lave magasin. Både når Lis Hornø i letforståeligt sprog med konkrete eksempler viser, hvordan indhold, grafik og interaktivitet spiller store roller, og når hun genopfrisker de håndværksmæssige aspekter i journalistikken og husker os på de helt grundlæggende færdigheder, som de fleste journalister har godt af at få støvet af.
Derfor har Lis Hornøs håndbog været et godt bekendtskab, og ’Redaktørens håndbog’ er helt sikkert en af de bøger, der vil komme ned fra hylden fra tid til anden, når de store magasinartikler skal sælges ind til redaktørerne, og når jeg lige skal minde mig selv om, hvordan det egentlig er, man bør gøre det, man gør. Så gør det ikke så meget, at titlen lover lige lovlig meget.
Redaktørens håndbog – teori, tjeklister og tips til det optimale magasin
Lis Hornø
Grafisk Litteratur
107 sider, 240 kroner
Thomas Schiermacher Jensen er freelancejournalist
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.