Gnæg-gnæg

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Anker Jørgensen vil sidde og gnægge tilfreds i lænestolen, når han får Roald Als' bog i hånden, ligesom han givet gjorde, da Alex Frank Larsen for nogle år siden lavede sin store bog om Anker.

Mange har nærmest glemt Anker Jørgensen, men ikke tegneren Roald Als og hans "neger", den velskrivende medforfatter Poul Einer Hansen. Sammen står de bag dette nostalgiske og olme tilbageblik over 28 års politisk danmarkshistorie.

Anker bliver sat op på piedestalen. Det er Roald Als' fortjeneste. Han bekender lige ud i startkapitlet – et af de få, han selv har skrevet – sin gæld til to mænd, faderen, der arbejde på Plumrose til sin død, og Anker Jørgensen: "Sammen havde de sørget for, at tingene blev bedre, og jeg og min søster fik en uddannelse."

Lyder det lidt banalt? Ja, vel gør det det. Men tegneren melder kulør, også han er socialdemokrat, selv om han medgiver, at det efterhånden er lidt uklart, hvad det står for. Det er bogens styrke, at den både viser denne solidaritet med et udgangspunkt, som han insisterer på, samtidig med at Roald Als er spidende ond mod alle, der har vovet at stikke næsen frem på Christiansborg. Ingen går ram forbi, specielt slet ikke Karen Jespersen og Pia Kjærsgaard, den første for at være en vendekåbe, og den anden for at være indbegrebet af alt det, som Roald Als ikke bryder sig om.

En af bogens første tegninger (fra 2007), er en slags dedikation til Anker. Den viser Anker Jørgensen med stok, der går over gaden sammen med andemor og ællingerne, mens en betjent i kampuniform spærrer for en kø af firehjulstrækkere, påmalet "friværdi", hvor de moderigtige smarte chauffører hænger ophidset ud ad vinduet og skråler til Anker: "Af banen fjols!". En rammende karakteristik af det store skred i de seneste tre årtier.

To af de politikere, som Roald Als nærmest fryder sig over at latterliggøre, er Anders Fogh Rasmussen og Pia Kjærsgaard, Fogh som hulemanden med knippel og et skind som lændeklæde og Pia som den onde fe klædt i dannebrog. Ingen af dem kan man mistænke for at elske Roald Als. Men Fogh Rasmussen har lavet det gimmick at skrive en anmeldelse af bogen i Politiken, hvori han erklærer sig som fan af tegneren, som han mener har gjort mere for Foghs image, end nogen spindoktor eller reklamemand kunne have gjort. Hvis statsministeren tror, han kan omfavne Roald Als til døde, kender han ham vist ikke.

Roald Als er så heldig at have en konstant sparringspartner til at prøve sine ideer af på. Det er "negeren", medforfatteren Poul Einer Hansen, som har skrevet brødteksten om de 28 års historie fra Anker, Ritt og Uffe til i dags Fogh og Villy Søvndal. Han lægger grunden til den trampolin, som Roald Als kan brillere på med sine opfindsomme ondskabsfuldheder.

Men der er endnu en hovedperson: Håndtegneren, som han kalder sig. Als har lavet en karikatur af sig selv: Den tossegode normaldansker i træningsdragt, med hængevom og klaphat. Den altid tilstedeværende tilskuer til de politiske dramaer, den lille mand, som kommenterer fra ringside og tager imod smæk. I en af tegningerne ser man Fogh og Claus Hjort Frederiksen skælde Roald Normaldansker huden fuld om alt det, man har gjort for ham, og hvad gør han så til gengæld? Roald Klaphat trækker bukserne ned og blotter sin røv til spanking: Titel "payback".

Forklaringen på, at Roald Als ikke var en af tegnerne, der bidrog til Muhammed-karikaturerne i Jyllands-Posten, kommer her. Han blev aldrig spurgt af Flemming Rose, og Als tilføjer, at han under alle omstændigheder ville have sagt nej.

Kan man ikke bare springe denne bog over? Der kommer jo 10-20 nye bøger hver dag. Svaret er et klart nej. Den er simpelthen for underholdende og en kavalkade af Road Als bedste tegninger med tilhørende historisk tekst. Den er fortrinligt egnet som julegave til jeres søn, der måske nøjes med at læse gratisaviser, og som ikke kender dette stykke kulturhistorie fra vores egen tid.

"En god socialdemokrat. Et olmt tilbageblik på Danmarkshistorien 1980-2008"
Af Roald Als og Poul Einer Hansen
Politikens Forlag
336 sider, 249 kroner

 

0 Kommentarer