Global spadseretur

Bog: Forfatter: Forlag:

En af de særlige oplevelser ved at være ny udenrigskorrespondent er, at der er mange situationer, praktiske og journalistiske, som man skal løse selv. Alene. Forfra.

ANMELDELSE. Hos hjemredaktionen er der – i sagens natur – få gode råd at hente. Af og til møder man en ældre kollega, der også er udstationeret og rapporterer hjem. Snakken går over et glas vin eller en kop af, hvad man nu lige drikker i det pågældende land. Det handler om arbejde. Og om landet, om menneskene, om redaktører derhjemme, om arbejdsvilkår. Selv konkrete historier kan man snakke om, især hvis kollegaen kommer fra et andet land. Ofte vil den erfarne boble over af historier og gode råd til den yngre. Som på sin side dels vil lytte intenst, dels vil tænke: "Ahhh, det er vist andre tider nu".
"Little Bunch of Madmen – Elements of Global Reporting" er lige akkurat en sådan samtale. Hvis du har lyst til at kaste dig ud i at være korrespondent, så tag et glas et eller andet, og læs bogen som en fortælling af den erfarne. Læs den med dyb andægtighed og samtidigt med en yngre generations kritiske kan selv/vil selv-holdning. Om et par årtier vil næste generation forhåbentligt lytte til dig med samme andægtighed og nyskabende kritik.
Andægtigheden er vigtig, for Mort Rosenblums indsigter er værdifulde. Og han formår at bruge sine beretninger om "dengang med telex" til tidløse tanker.
Tag for eksempel den om kulturelle forskelle. "If you are lucky," skriver han, "your byline is Ahmed O'Goldberg Wong-Gonzales. Take it from a guy named Rosenblum." Selvironien fejler ikke noget. Pointen er selvfølgelig, at man skal gøre sig selv klart, hvilken kulturel baggrund man selv kommer med, og hvordan man vil blive opfattet. "Understand this, deal with it, then ignore it," skriver Rosenblum i sin typiske blanding af journalistisk idealisme, pragmatisme og lyst til at nyde reporterlivet.
Denne bog er en håndbog i at være udenrigskorrespondent. Men den er ikke til at slå op i. Den kræver eftertænksomme stunder, hvor man tager sig tid til at lære af den erfarne. Fortælleformen er et afbalanceret skift mellem anekdote og analyse.
Mort Rosenblom har levet et liv som amerikansk udenrigskorrespondent for Associated Press og International Herald Tribune. Samtidigt har han skrevet en række bøger, mest markant de senere år er "Escaping Plato's Cave", hvor han prøver at råbe amerikanerne op til at interessere sig for resten af verden.
Han skriver ud fra en amerikansk virkelighed, og det filter skal man holde sig for øje. Men når det er sagt, så er "de små galninge" en formidabel og lærerig fortælling til alle dem, der overvejer at blive korrespondent, og dem, der gerne vil vide, hvordan udenrigsnyheder bliver til.
Titlen? Den er fra et citat af en amerikansk udenrigskorrespondent i 1930'erne, der sagde "whenever you find hundreds of thousands of sane people trying to get out of a place and a little bunch of madmen struggling to get in, you know the latter are newspapermen."

"Little Bunch of Madmen – Elements of Global Reporting"
Mort Rosenblum
De.MO design Ltd
264 sider

Brigitte Alfter er freelancejournalist

0 Kommentarer