Gå løs på virkeligheden

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Jeg har noget, jeg gerne vil fortælle dig. Den sætning kan få de fleste til at slå popo’en i sædet og spidse øren. Og det er præcis det, som reportagen gerne vil. Den vil fortælle en virkelig historie. Den vil i dialog. Og den vil forføre. Som læser bliver man nemlig nødt til at tro på og have tillid til skribenten, hvis han eller hun skal have held til at tage læseren med sig tilbage til det sted, den tid eller den episode, som skribenten skildrer – og helst i en grad, så man (næsten) tror, at man har været der selv. 

Det er den skrevne reportage i Danmark, der er omdrejningspunktet i Teddy Petersens ’Som at være der selv’, og han beskriver genren som følger: ”Med alle mine sanser oplever jeg det sted, jeg er. Den oplevelse sætter jeg ord på. I samme øjeblik, de ord når læseren, genskabes oplevelsen.” Han laver en lang række punktvise nedslag i den danske reportage gennem de sidste par hundrede år – og ved hjælp af sit historiske rids ønsker han at rokke ved nogle af de faste forestillinger om reportagen som genre. For eksempel er historien om den skrevne reportage i Danmark ifølge Teddy Petersen ikke nogen udviklingshistorie. De grundlæggende virkemidler har nemlig ikke ændret sig synderligt over tid – og en genre som new journalism var derfor ikke og har aldrig været ny: At skrive i scener, bruge sanser og dialog og iscenesætte sig selv i teksten er alt andet end nyt, hvilket man kan se, når man læser eksempler på blandt andre Herman Bangs, Henrik Cavlings og Johannes V. Jensens reportage-meritter. Og det er ved hjælp af sidstnævnte, at Teddy Petersen tager fat i endnu en af de interessante ting ved reportagen: Er den subjektiv eller objektiv?

Det svar findes hos blandt andre Herman Bang, der skrev: ”Alt, hvad vi fortælle, er jo Virkelighed, men ’Virkelighed set i vort Temperaments Speil’.” Det er ikke eksempler og citater, der mangler hos Teddy Petersen. Så langtfra. Han trækker på et enormt materiale for at illustrere sine pointer, og man er i perioder lige ved at drukne i stemmer. 

Det er langt mere show end tell, både i de historiske og i de mere hands-on kapitler, og man kunne godt have ønsket sig, at forfatteren havde økonomiseret med sine eksempler, selv om man uden tvivl kan lære meget af såvel de gamle mestre, som dominerer bogen, som af de nye som Tom Buk-Swienty, Poul Høi og Stéphanie Surrugue. De sanser og skriver alle med et nærvær så stort og imponerende, at man tror Teddy Petersen på hans ord, når han hævder, at reportagen er genre, der godt kan stå digitaliserings-distancen. 

Titel: Som at være der selv. Den skrevne reportage i Danmark

Forfatter: Teddy Petersen

Forlag: Frydenlund

144 sider, 229 kroner  

Lotte Kirkeby Hansen er freelancejournalist

 

0 Kommentarer