Frits Fodbold fortæller

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Frits Ahlstrøm er ligesom standupkomikerne i gamle dage. Dengang pointen skulle falde hver 12. sekund, og vitserne regnede som en haglbyge over publikum uden nødvendigvis at have en større fortællemæssig sammenhæng.

Næsten sådan er det med Frits Fodbolds anekdotebutik af en bog. Manden ligger simpelthen inde med så mange historier, citater, navne, resultater og årstal fra de hellige græsplæner, og når der går hul på bylden … ja, så vil de ud.

Og hul på bylden går der i Fodbold i sjov og alvor. Ahlstrøm indrømmer det selv i forordet – han ville skrive en bog om sjov i fodbold. Men ingenting er vel sjovt, hvis det ikke tages alvorligt, konstaterer han retorisk, og så røg den afgrænsning.

Bogen er bygget op i en række tematiske kapitler – ’Driblere’, ’Managere’, ’Straffesparket’ og så videre, men forløbet af bogen er mere som en lang, ubrudt associationskæde af anekdoter og personportrætter, der på skift popper op.

Det er sjov og alvor, men mest det første. Korruption og snuskede millioner i fodboldforbundene er for eksempel ikke noget, den tidligere UEFA- og FIFA-pressechef gør et stort nummer ud af. Men et sted, hvor holdningerne brænder igennem, er i kapitlet om medierne. Her får dagens journalister en opsang fra Frits Ahlstrøm, der blandt andet erindrer om, at retten til at være kritisk ikke er en undskyldning for ikke at være fair, korrekt og troværdig.

”Nu forfalder selv besindige sportsjournalister til sort eller hvidt-stilen. Som Rasmus Bech bemærkede det i Politiken, da Danmark havde tabt 4-0 til Armenien: Poeterne er blevet erstattet af barske og kyniske fodboldredaktører, der gør det i blod og ikke i rim,” skriver han og nævner blandt andet den maniodepressive behandling, Morten Olsen de seneste år har fået af pressen.  

Frits blev selv oplært af poeterne, og af og til skinner det smukt igennem, for eksempel i beskrivelsen af en af hans gamle læremestre – tidligere landsholdsspiller og ligesom Ahlstrøm selv sportsredaktør på Politiken Magnus Simonsen, alias matsi, alias Simon:

”Få har behandlet deres skrivemaskine så hensynløst som Simon; få har aflokket den mere elegante artikler. Han kune få et citat af Kipling med i et frispark, han kunne tage Hemingway med i en lynsnar parade, der afværgede et lige venstrestød, han glemte ikke, at Lord Byron klarede Hellesponten (nu kendt som Dardanellerne), før Greta Andersen besejrede Kanalen.”

Var man i sit småperfide hjørne, kunne man indvende, at Frits Ahlstrøm ikke har så meget på hjerte med sin bog. Men selvfølgelig har han det. Manden vil fortælle, og han er god til det. Og gu’ er det hyggeligt at læse røvere om Bill Shankley og Ballotelli og Carl Skomager og Gunnar Nu og Garrincha og …

Især hvis man i forvejen har lidt hang til boldspil.

Fodbold i sjov og alvor
Frits Ahlstrøm
Politikens Forlag
384 sider, 300 kroner

Lasse Højsgaard er freelancejournalist

0 Kommentarer