ANMELDELSE. Enhver journalist drømmer om en kilde dybt inde i en regering eller et stort firma. En kilde, der kommer med dokumenter og viden nok til at forklare dem. En sikker solohistorie.
Den norske økonom Per-Yngve Monsen er sådan en kilde, og han har skrevet en bog om, hvordan det er. Det er rædselsfuldt. Han blev bagtalt og mobbet af chefer og kolleger. Han har været på fallittens rand. Han forsømte ægteskab og børn. Han måtte igennem en retssag. Og Siemens-sagen var trods intensiv pressedækning ved at ende i statsadministrationens syltekrukke, så alle hans lidelser måske var forgæves.
Per-Yngve Monsen arbejdede i Siemens i Norge og opdagede, at selskabet overtrådte prisbestemmelserne i en meget stor kontrakt med det norske forsvar. Efter verdenskoncernens egne etiske regler skulle han gøre sine foresatte opmærksom på uregelmæssighederne. Det gjorde han.
Da det ikke førte til noget, gik han i 2004 til medierne og lagde senere sag an mod sin tidligere arbejdsgiver for uberettiget afskedigelse.
Per-Yngve Monsen vandt. Siemens har betalt det norske forsvar 70 millioner norske kroner tilbage og fået ødelagt sit image. Forsvarschefen måtte gå af. Monsen har fået en millionerstatning for uberettiget fyring. Og i maj i år får han ’Fritt Ords Pris’ på 400.000 norske kroner for sit mod til at stå frem. Han har kun pæne ord om de journalister, der dækkede hans sag. Uden dem var det aldrig gået. Men reddet blev han af et regeringsskifte og en ny forsvarsminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen, som personligt fik sagen hevet op af syltekrukken.
Bogen går i detaljer med hans overvejelser om at gå til medierne. Det er her, den også bliver interessant for danske journalister. Hvordan tænker en ’muldvarp/whistleblower’? Hvad skal journalister gøre for at bevare hans/hendes tillid?
En sådan drømmekilde skal nemlig plejes.
”Muldvarp i Siemens”
af Per-Yngve Monsen
Spartacus Forlag, Oslo
196 sider. 399 norske kroner
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.