Fra kendisjournalistikkens frontlinje

Bog: Forfatter: Forlag:

De fleste journalister, jeg har talt med, er på en og samme tid fascinerede og afstandtagende til journalistikken om de kendte og de kongelige.
Det var derfor til at forudse, at der ville blive massiv medieomtale af Peer Kaaes bog om 17 år i Se og Hørs tjeneste. Medie efter medie har med stor fornøjelse viderebragt historier fra Per Kaaes bog om Se og Hørs måde at drive journalistik på, men samtidig skudt med skarpt på den tidligere Se og Hør-reporters personlige motiver for at skrive bogen.

Det er selvfølgelig altid godt at være kritisk i sin tilgang til en bog – især når den bærer den lidt uheldige titel "I sandhedens tjeneste" og samtidig beskriver en journalistisk hverdag, der ligger milevidt fra de fleste journalisters. En hverdag, hvor medarbejderne med Per Kaaes ord "grinte, drak og festede med de kendte fra morgen til aften" på Se og Hørs regning, indtil Henrik Qvortrup blev ansat som chefredaktør i 2002.

Men hvis man dropper den kritiske tilgang et øjeblik og tager bogens indhold for pålydende, så har den flere faglige kvaliteter. For det første fortæller Peer Kaae levende og engageret, hvordan Se og Hør arbejder med at dække de kendte. Det er for det meste munter læsning, men også fagligt relevant for de mange journalister, der hver dag beslutter sig for at bringe citathistorier fra Se og Hør i deres egne medier uden selv at besvære sig med at lave research.

For det andet beskriver bogen, hvordan Se og Hør under chefredaktørerne Mogens E. Pedersen og Peter Salskov langt hen ad vejen samarbejdede og handlede med de kendte om, hvilke historier der skulle frem. Det ændrede sig under Henrik Qvortrup, som satsede på "det kompromisløse ugeblad", hvor der ikke blev taget hensyn til de kendte, og hvor medarbejderne på et redaktionsmøde fik at vide, at de skulle indstille sig på at være parate til at bryde loven for at få historierne hjem.

Den dag stod Peer Kaae af – først mentalt, og siden blev han fyret. Nu har han skrevet en bog om sine oplevelser, som er værd at læse for det bidrag, den giver til en faglig debat om den journalistik, der forarger og fascinerer i lige dele.

Kirsten Sparre er journalist, medieforsker og sammen med Lars Kabel forfatter til bogen "Den glade journalistik. Om mediernes dækning af de kendte og kongelige".

"I sandhedens tjeneste"
Af Peer Kaae
Lindhardt og Ringhof
266 sider, 249,95 kroner

0 Kommentarer