Fra kakkelbord til Paustian

Bog: Forfatter: Forlag:

"Alle fortjener, at vi skifter udseende", påstår 24timers chefredaktør, Lotte Stensgaard, i tirsdagens redesignede udgave af gratisavisen.

ANMELDELSE. 24timer blev lanceret i 2006 som et modtræk over for den lurende islandske trussel, der siden skulle blive til Nyhedsavisen – og som endte med at få et betydeligt kortere liv end modtrækket. Hvorfor vi alle sammen fortjener, at 24timer skifter udseende, argumenterer chefredaktøren ikke nærmere for. Men det har jo nok at gøre med ønsket om endnu tydeligere at profilere 24timer som "Danmarks familie- og forbrugeravis", her hvor avisen har fået samme ejer som sin eneste tilbageværende konkurrent på det danske marked for gratis dagblade, nemlig metroXpress. Hvis der fortsat skal være to spillere på den arena – og det må være strategien, ellers havde man næppe ofret ressourcer på et redesign – virker det logisk, at de sigter efter forskellige segmenter.
At dømme efter såvel indhold som form er 24timers kernelæser en mor med hjemmeboende børn. Det aktuelle redesign rykker avisen væk fra kakkelbordssegmentet til noget, der snarere signalerer Paustian – med en udstrakt brug af "kreativ luft" samt skrifttypen Helvetica, der giver associationer til hvide vægge og rene linjer. Det ny design – som skyldes spanieren Alfredo Triviño, ligeledes manden bag den seneste version af metroXpress – synes inspireret af den portugisiske avis "i" (Informaçao), der har skovlet designpriser hjem de senere år, men tabt læsere i nogenlunde samme tempo. Hvorvidt samme skæbne kommer til at overgå 24timer, skal jeg ikke forsøge at udstede profetier om, men man kunne frygte, at avisen måske er blevet lidt for "pæn".
Helt sikkert er det, at typografien rummer nogle funktionelle problemer. 24timer deler nu brødskriften Swift med metroXpress, men noget er gået galt i layoutindstillingerne, hvor bogstaverne i enkelte linjer spærres til ulæselighed. Og den lille og superlyse udgave af Helvetica, der anvendes som alternativ brødskrift i for eksempel noter og faktabokse, vil blive en læsemæssig udfordring i de rumlende busser og togvogne, der vel stadig er det foretrukne sted at læse 24timer. Endelig kan det diskuteres, hvor godt netop disse to skriftfamilier klæder hinanden.
Fagfolk vil sætte pris på det stramme og spændstige layout, der desuden byder på et par grafiske lækkerbiskener, som skaber fin kontrast til alt det rene og stringente – såsom de hvide kasser under billedtekster og visse rubrikker. Også farvebrugen fremstår renere og friskere end i det gamle design, mens det ny logo er blevet så minimalistisk, at det ikke længere ligner et logo.

Ole Munk er designkonsulent, grafisk formgiver og illustrator, uddannet som arkitekt med speciale i visuel kommunikation. Ekstern lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han anmelder mediedesign i Journalisten med fokus på arkitektur, funktionalitet og æstetik.

0 Kommentarer