Fra en mesters værksted

Bog: Working Forfatter: Robert Allan Caro Forlag: Informations Forlag (230 sider, 250 kroner)

’Working’ er ikke en ophidsende titel på en bog, selv om forfatteren er en legende i USA. Sådan tænkte jeg i hvert fald, da Robert A. Caros bog udkom i foråret. Han er immervæk ikke kendt for sin journalistik, men for murstenstykke biografier/samtidsskildringer af præsident Lyndon B. Johnson og det moderne New Yorks bygmester, Robert Moses.

Heldigvis faldt jeg over et interview med Caro, hvor han fortalte om sin måde at arbejde på, og indså, at jeg måtte læse ’Working’. Jeg fortrød ikke et sekund.

Caros mål med biografierne er at vise, hvordan mennesker med magt bruger den, og hvilke omkostninger det har for almindelige borgere, men man behøver ikke være interesseret i amerikansk politik for at få udbytte. De fleste af de 207 sider er fyldt med vidunderlige anekdoter om, hvordan han researcher, interviewer og skriver, og om, hvordan intet er overladt til tilfældighederne.

For eksempel flyttede Caro og hans kone, Ina, tre år på landet i Texas for at leve sig ind i det miljø, der skabte Lyndon B. Johnson, måske den mest effektive politiker, USA har set. Han afskaffede raceadskillelsen i lovgivningen og indførte sundhedsreformer trods benhård modstand.

De gamle, krumbøjede bondekoner, der stadig mindes, hvordan Johnson som ung politiker i 1930’erne skaffede elektricitet til deres afsidesliggende gårde, går lige i hjertet.

En del af den historie er, at Ina Caro ud over at researche for sin mand også fungerede som døråbner. Hun besøgte mange af kvinderne først og havde altid et glas hjemmelavet marmelade med.

Denne og andre Texas-fortællinger anvender Caro til at vise, hvordan han lever sig ind i et miljø eller en person for at kunne beskrive dem, så vi, læserne, føler, at vi er til stede.

Over for andre personer bruger Caro i stedet et gammelt trick, som han konstant må minde sig selv om ved at skrive det på blokken: ”Hold mund”. Og så ser han dem i øjnene, undtagen én gang, hvor han interviewer Lady Bird Johnson om Lyndons mangeårige elskerinde. Mens præsidentfruen fortæller, ser han ned i sin blok.

Caro bruger op til 12 år på at researche og skrive en bog. Alligevel er ’Working’ fyldt med beskrivelser af arbejdsmetoder, vi kan plukke fra og bruge.

I dag er han 83 år og i gang med femte og sidste bind af Johnson-biografien. Når den engang er færdig, vil han skrive sine ”rigtige” erindringer, også et årelangt projekt.

I forordet skriver han: ”Jeg kan godt tælle. Jeg ved, jeg måske aldrig når til at skrive mine erindringer (…) For at være på den sikre side besluttede jeg at udgive nogle af dem nu.”

Så tak for det. Det er et fascinerende indblik i en mesters metoder.

Uffe Westerberg, journalist

0 Kommentarer