Fotografisk flow

Bog: Forfatter: Forlag:

"Øjenvidner 2001", billedredaktion: Per Folkver, Søren Schnoor, AnneGrethe Svendsen og Lars Christian Wamberg, Politikens Forlag, 240 sider, 99 kroner.

"Årenes Pressefoto", redaktion: Søren Pagter og Carsten Reenberg, Forlaget Ajour, 110 sider, 220 kroner.

"langenæs/århus/danmark", af Lars Bech, Mikkel Andreas Beck og Marie Franck, Forlaget Ajour, 148 sider, 248 kroner.


Dansk fotojournalistik har de seneste fem-seks år været blandt verdens bedste. Når det gælder priser i World Press Photos årlige konkurrence, må Danmark betragtes som en verdensmesternation, hvis man måler antallet af prisbelønnede fotografer i forhold til landets ringe folkemængde. Om denne status vil bestå, er naturligvis svært at spå om. Men hvis man studerer tre nyudkomne bøger, så finder man anledning til en vis optimisme.

"Øjenvidner 2001 – som Politikens fotografer så det" viser, at Politikens fotografer under Per Folk-vers ledelse holder en høj standard. Selv om det er vanskeligt gennem bogen at danne sig en rigtig opfattelse af de almene tilstande i Danmark, så står det klart, at Politikens fotografer har fået en renæssance, og at det i dag måske er Skandinaviens bedste billedredaktion ved siden af Verdens Gang i Oslo, Norge. Hvis man kan dømme ud fra årets oplag, så viser både Niels Hougaard og Ricky John Molloy, at de er godt opdaterede på den internationale dokumentarscene. Årskronikken skal komplimenteres for, at den skildrer dansk hverdagsliv frem for internationale storkonflikter.

Forlaget Ajour har med "Årenes Pressefoto", dansk pressefoto gennem mere end 25 år, og "lan-genæs/århus/danmark" bevist, at det går an at lave fotobøger på en enkel og effektiv måde. Den førstnævnte henvender sig tydeligvis til kredsen af pressefotografer. I bogen kan man konstatere, at det var først i 1990erne, at dansk pressefotografi hævede sig op på et internationalt niveau. Blot for at accelerere med bravour mod slutningen af århundredet.

Bogen om kvarteret Langenæs i Århus er meget velgjort i henseende til form, fotografi og tekstperspektiv. Det er dog Lars Bechs fotografier, som dominerer. Med en stil, som i kunstsammenhæng kaldes 'amatøræstetisk', har fotografen nærmet sig sine objekter med både humor og menneskekærlighed. Tankerne vandrer unægtelig til den engelske kunstfotograf Richard Billingham, hvis "Ray's a Laugh" synes at have gjort et stærkt indtryk på mange unge danske fotografer. Selv om bogen fremstår som trendy – både indholdsmæssigt og formmæssigt – så er den et yderligere bevis på, at dansk billedjournalistik og dokumentarfotografi har nået en tilstand af 'Absolute flow'.

Oversættelse Christine Møller

0 Kommentarer