Formen tilpasses modtageren

Bog: Forfatter: Forlag:

 Sveriges Television er først i Norden med en ny måde at lave webdesign på, responsivt design.  

ANMELDELSE. Det udtryk kan Journalistens læsere lige så godt vænne sig til, for inden længe vil I høre det overalt, hvor snakken falder på webdesign. Groft sagt betyder det, at form og indhold "følger med", når der skiftes medieplatform. Med responsivt design afpasses sidens opbygning efter skærmstørrelsen, og en publikation kan opnå (næsten) samme visuelle udtryk på computer, smartphone og tablet.
Som den første større medievirksomhed introducerede The Boston Globe responsivt design i december 2011, og i april blev bostonglobe.com kåret til verdens bedst designede nyhedswebsite i SND's årlige konkurrence. Nu er den nye trend nået til Norden, hvor SVT – svenskernes pendant til DR – har gang i et etapedelt redesign, der 15. maj nåede frem til sitets forside.
Det responsive design rummer flere fordele. For brugere, der veksler mellem forskellige devices, vil genkendeligheden gøre sitet nemmere at navigere rundt på. Og det styrker naturligvis et brand, at publikationer, der bærer samme navn, også ser nogenlunde ens ud. Vi har set stygge eksempler på det modsatte.
For producenten kan der være en rationaliseringsgevinst, især på udviklingssiden, hvor designerne ikke skal opfinde en masse forskellige koncepter. Man slipper også for at udvikle særlige apps til iPad, Android og så videre; alting foregår på sitet. Til gengæld skærpes kravene til det bærende koncept – og til den teknik, der skal få det hele til at fungere. I tilfældet SVT ser ikke mindst afviklingen af levende billeder ud til at være et smertensbarn, i hvert fald her i startfasen.
Nogle vil se det som et minus, at sitets udformning i høj grad bestemmes af laveste fællesnævner; altså den platform, hvor pladsen og designmulighederne er mest begrænsede. Typisk en smartphone. Forsiden på SVT.se er da også bygget uhyre simpelt op – grænsende til det primitive – med kun to hovedspor: Nyheder og programomtaler. Nærmest lige efter usability-lærebogen, bortset fra at billederne fylder for meget, først og fremmest på mobiltelefonens lille skærm.
At dømme efter de brugerreaktioner, man kan læse på SVT.se, er publikum delt i to lejre: Dem, der sætter pris på det enkle, overskuelige look – og dem, der er utilfredse med, at de nu skal klikke, scrolle og swipe for at komme til alt det, de savner fra den gamle forside.
Undertegnede finder grundprincippets ekstreme enkelhed ret besnærende. Men kan et helt tv-site virkelig koges ned til to maggi-terninger? Hist og her kunne det virke, som om SVT selv er kommet i tvivl. Smartphone-skærmen levner for eksempel ikke plads til to spalter, og man har truffet det sikkert kloge valg at prioritere nyhederne. Konsekvensen af dette bliver imidlertid, at brugeren må scrolle ganske langt for at finde ned til programomtalerne … hvilket virker ulogisk, når nu de to dele er helt sideordnede på en større skærm.
Som nævnt indføres ændringerne løbende, og det er måske forklaringen på, at sitets typografi i øjeblikket er lidt af en rodebutik, hvor først og fremmest sammenstødet mellem skrifttyperne Helvetica og Myriad virker uskønt. Men som konceptudvikler Mats Liljengren selv skriver – forfriskende pragmatisk – i et indlæg på sitet: Vi er godt klar over, at forsiden ikke er perfekt, men vi har vurderet, at den er god nok til at kunne lanceres.

Ole Munk er designkonsulent, grafisk formgiver og illustrator, uddannet som arkitekt med speciale i visuel kommunikation. Ekstern lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han anmelder mediedesign i Journalisten med fokus på arkitektur, funktionalitet og æstetik

0 Kommentarer