Fjern fejlene – nu som e-bog

Bog: Forfatter: Forlag:

Fjern fejlene har siden 2005 været en klassiker, en håndbog, som er lille nok til at ligge på bordet ved siden af tastaturet og hurtig at slå op i. Indholdet giver kort og præcist overblik over de mest almindelige unoder i det danske sprog. Skal man bruge ”af” eller ”ad”? ”Ligge” eller ”lægge”? Stort eller lille bogstav og så videre. Forklaringen får man ikke nødvendigvis – pladsen til hver enkelt unode er højst to små sider – men man får slået fast, hvad der er rigtigt og forkert ifølge sprogpolitiet og det med gode eksempler.

Nu er den lille nyklassiker så udkommet som e-bog. Det virker jo umiddelbart som en god ide: E-bogen ind på computeren, og håndbogen er altid lige ved hånden. Man behøver ikke engang bevæge sig hen til reolen. Desværre har forlaget valgt at udgive e-bogen i et format, der kun tillader, at den bliver installeret på én computer. Det betyder, at du ikke kan have den både på din almindelige pc og din tablet – og det er altså lidt en ulempe i forhold til den gammeldags papirudgave, som lige er til at tage med i tasken eller baglommen. Især fordi e-bogen kun er marginalt billigere end den analoge version.

Værre er det dog, at e-bogen næsten ikke udnytter de digitale muligheder. Den er nærmest bare papirbogen med en primitiv søgefunktion klistret på og uden muligheder for at lave egne understregninger og notater.

Søgefunktionen har den meget store mangel, at den udelukkende søger i bogens brødtekst. Så hvis du for eksempel vil undersøge, om det hedder ”han lære sprog” eller ”han lærer sprog”, skal du huske, at den fejl er behandlet under overskriften ”Køre eller kører”. For hvis du søger på eksempelvis ”nutids-r”, får du præcis 0 resultater af søgefunktionen. Ordet er nemlig ikke brugt i brødteksten. Du får heller ikke svaret ved at søge på ”nutid”, for det ord indgår ikke i brødteksten, der hører til denne konkrete problemstilling.

Her ville det altså have været fint med en mere avanceret søgefunktion, der også kunne hjælpe de stakler, der i sin tid lærte sig at bruge de latinske betegnelser for grammatiske begreber – dem bruger bogen nemlig slet ikke, så dem kan der ikke søges på.

Nå, men på trods af sin uambitiøse digitalisering er Fjern fejlene stadig god at have liggende på skrivebordet, hver enten det har fire ben eller er det på computeren. Og mon ikke vi i løbet af få år vil se denne eller lignende udgivelser komme som en form for app, der løbende opdateres, så den tager højde for de nyeste ændringer i retskrivning, grammatik og kommatering?

Fjern fejlene

Malene Bjerre

Forlaget Ajour

48 sider

Papirbog: 98 kr. E-bog: 82 kr.

Stine Grynberg er anmelderredaktør på fagbladet Folkeskolen

 

0 Kommentarer