Facebook for de få journalister

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Titlen lokker til læsning: Facebook. Og titlen lyver ikke. Bogens 272 sider går i dybden med den platform, der er danskernes foretrukne knudepunkt på internettet. Men allerede undertitlen afslører, at bogen er for de få journalister med en særlig akademisk interesse i Facebook: Fra socialt netværk til metamedie.

Bogen er en antologi, der samler elleve bidrag med meget forskelligt fokus. Som for eksempel Facebooks historie, social ambivalens på Facebook, unges identitetsdannelse på Facebook, Facebook som politisk offentlighed og krisekommunikation på Facebook. Antologien, der er samlet af Jakob Linaa Jensen og Jesper Tække fra Aarhus Universitet, kommer med andre ord meget vidt omkring.

Målgruppen for bogen er – ifølge bogen selv – studerende og undervisere ved videregående uddannelser. Lige netop denne målgruppe vil formentlig kunne få glæde af bogen og dens henvisninger til øvrig litteratur.

Problemet er, at forlaget gerne vil mere end det. På bagsiden slår forlaget Samfundslitteratur fast, at bogen også er relevant for alle med interesse for ”den rivende udvikling inden for sociale medier”. Og det kan bogen ikke bære.

For bogen behandler, analyserer og diskuterer Facebook og de 3,2 millioner danskeres brug af Facebook. Men den kigger ikke frem, og det er der, udviklingen finder sted. Bogen fungerer på en videregående uddannelse. Men ikke for journalister, der kun sjældent deltager i en akademisk diskussion om Facebook som metamedie.

Der er elementer i bogen, der også er relevante for journalister. For eksempel kapitlet om Facebooks historie og krisekommunikation på Facebook. Men her er udfordringen, at en antologi ikke tillader, at forfatterne går i dybden med emnerne.

Du skal læse bogen, hvis du har en akademisk interesse for Facebook. Men du skal ikke læse bogen, hvis du har en interesse i udviklingen inden for sociale medier. Så skal du finde en anden bog, der ikke er målrettet studerende på videregående uddannelser.

Facebook – Fra socialt netværk til metamedie
Jakob Linaa Jensen (red.) og Jesper Tække (red.)
Samfundslitteratur
250 sider, 298 kroner

Filip Wallberg er journalistisk lektor på Syddansk Universitet

0 Kommentarer