Få mere ud af Google

Bog: Forfatter: Forlag:

Google Hacks- 100 Industrial-Strength Tips & Tools
af Tara Calishain & Rael Dornfest O'Reilly
352 sider. 17,47$ (på amazon.com)
Smagsprøver på de mange hacks på: http://www.oreilly.com/catalog/googlehks/

 

Skal journalister finde oplysninger på internettet, går ni ud af 10 journalister straks i gang med søgemaskinen Google. Men selv om journalisterne dag efter dag bruger Google, kender kun få søgemulighederne til bunds.

Uden den store indsats giver Google ofte et godt resultat og tiltaler ved sit enkle udseende. Men der er masser af muligheder under det prunkløse ydre. Skulle nogen tvivle, kan de bare gå i gang med "Google Hacks", der giver 100 bud på "ting, du ikke vidste om Google".

Bogen rummer et væld af tips, men starter med det vigtigste: At gøre klart, at Google er langt mere end et søgefelt og et par knapper. Indledningsvist pilles mystikken ud af Googles tilbud om "avanceret søgning", og bogen demonstrerer, hvordan man indstiller Google, så den søger mest optimalt i forhold til den enkelte. Tips om søgning på forskellige sprog er der masser af, og jeg indså hurtigt fordelen ved at placere en knap i min browser, så jeg hurtigt kan trække på Googles oversættelse til engelsk, hvis jeg hopper ind på uforståelige websider på fransk, tysk, spansk, italiensk etc.

Efter det basale kommer de mere spøjse råd: Som at det ikke altid er ligegyldigt, hvilken rækkefølge søgeord står i. (En søgning på ordene "formand" og "DJ" giver fx et Visuelt Forum-referat som første hit. Mens rækkefølgen "DJ" og "formand" giver en konfliktside fra DR Nordjylland som første bud).

Mange råd handler om, hvilke begreber man kan søge med og måder at kombinere dem på, så man kommer helt ud i hjørnerne. De fleste søger reelt i blinde. Men når nu Google f.eks. giver os mulighed for at søge specifikt i sidens titel, i web-adressen – og måske kun inden for et helt bestemt site – hvorfor så ikke bruge mulighederne fuldt ud?

Googles værktøjslinje gennemgås, og der er tip om lignende hjælpeværktøjer. Et af dem kræver ikke engang, at man har sin browser åben for at kunne trække på Googles ressourcer.

Bogen kan med fordel læses af alle, der vil bruge Google effektivt, og er perfekt til researcheren, der vil kende sit søgeværktøj til bunds. Ejere af hjemmesider kan få hjælp til at bygge skræddersyede søgevinduer, baseret på Google. Og endelig indeholder bogen eksempler på små programmer, der f.eks. forvandler målrettede søgeresultater til tegn-separerede filer, klar til import i regneark eller database. Og så er Google pludselig ikke bare et redskab til søgninger, men også en fuldgyldig del af journalistens analyse-værktøj.

Tara Calishain udgiver i øvrigt et ugentligt nyhedsbrev om søgemaskiner – "ResearchBuzz". Det er gratis og kan varmt anbefales. http://www.researchbuzz.com/

Google Hacks er foreløbig kun udkommet på engelsk.

0 Kommentarer