Et solidt fundament

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Det danske marked er ikke ligefrem oversvømmet af udgivelser, der beskæftiger sig med håndværket bag godt bogdesign. ’Bogdesign – tilrettelægning af illustrerede bøger’ blev udgivet første gang i 1999 og har siden sin udgivelse været mange spirende designeres introduktion til disciplinen og har været benyttet i undervisningssammenhæng på grafiske uddannelser landet over. Nu er den udkommet i en revideret 2. udgave og er blevet betydeligt udvidet med flere eksempler og hele bogen i farver.

Forfatterne Mette og Eric Mourier lægger vægt på, at bogen ikke skal opfattes som den endelige sandhed om bogdesign, men som deres bud på, hvordan det kan gøres. Den er ment som en inspiration for alle, der arbejder med bogdesign, en praktisk anvisning i udformning af bøger, som skal fungere optimalt, når det gælder læselighed, tydelighed og overskuelighed. Bogen indeholder en punktlig gennemgang af stort set alle de udfordringer, som en bogdesigner kan komme ud for, fra valg af papir og format til arrangering af spalter og placering af sidetal.

Bogens tilgang til design er baseret på Mette & Eric Mouriers mangeårige samvirke som bogtilrettelæggere, hvor de blandt andet har modtaget Foreningen for Boghåndværks Ærespris i 2001. De har gennem meget af deres arbejdsliv aktivt formidlet designpraksis i undervisning og gennem udgivelser som ’Fra ide til tryk’ (1977) og ’Typografi og layout på skærmen’ (1989).

Det er tydeligt, at det er tilstræbt, at Bogdesign skal give en bred indføring i tilrettelægning af bøger og også kunne fungere som et opslagsværk. Bogen når på sine 160 sider at dække alle de elementer, der indgår i traditionelt bogdesign. Bogen formidler de klassiske dyder og velafprøvede fremgangsmåder inden for boghåndværk, som kan give den studerende eller nyuddannede en god forståelse og et solidt fundament for videre udforskning. Bogen er pædagogisk skrevet og understøttet med masser af praktiske eksempler, så selv om man ikke har designbaggrund, vil de fleste med interesse for bogdesign kunne læse bogen og få et grundigt indblik i processen.

Mette og Eric Mourier arbejder ud fra princippet om, at designeren skal træde i baggrunden og være den visuelle formidler; design er et håndværk. Fremgangsmåderne, som bliver gennemgået, er bredt accepterede og gennemprøvede principper. Har man allerede læst noget teori på området og måske også tilrettelagt et par bøger, vil det være begrænset, hvor meget nyt der er at hente. Men ’Bogdesign’ fungerer godt som en gennemgang eller som et opslagsværk for solide grundprincipper og god praksis. Som en af de få nyere danske bøger om bogtilrettelægning er ’Bogdesign’ desuden en god kilde til opretholdelse af danske traditioner i en branche, hvor langt størstedelen af den faglitteratur, der bliver konsumeret, er på engelsk.

Eksemplerne, der bliver benyttet gennem bogen, hælder til det, man kan kalde klassiske illustrerede bøger, der hovedsageligt beskæftiger sig med kunst, natur, museumsgenstande og lignende. Det er med til at give bogen et lidt traditionelt præg, og det kunne have været rart med lidt mere variation i eksemplerne.

Bogdesign er en solid og omfattende dansk grundbog i tilrettelægning af bøger for studerende, nyuddannede og generelt interesserede og et udmærket værktøj til inspiration og opfriskning for de mere erfarne.

Bogdesign – Tilrettelægning af illustrerede bøger
Mette og Eric Mourier
Grafisk Litteratur
160 sider, 325 kroner

Bjørn Ortmann er grafisk designer og art director

0 Kommentarer