Et nej er et måske

Bog: Forfatter: Forlag:

Bogen er så tilpas overkommelig og let læst, at der ikke findes mange undskyldninger for ikke – med guiden i hånden – at give sig selv og sin virksomhed et pristjek. 

ANMELDELSE. »Læs gerne hele markedsføringsloven. Der kan sagtens være detaljer, der kan få stor betydning i lige præcis din forretning.«
Således afsluttes, eller rettere afhugges Majbritt Lunds nye bog Selvstændiges guide til flere penge, og for læseren er det som at blive smidt af et tog i fuld fart, endnu før man har fundet ud af, hvor det kører hen. Ikke et farvel, ikke et "tak fordi du rejste med os" til afsked.
Lund har skrevet bogen som svar på de mange spørgsmål om salg og prissætning, freelancere og virksomhedsindehavere har stillet hende gennem årene, og som den guide, hun gerne selv ville haft i hænderne, da hun blev selvstændig i 2007.
En af Majbritt Lunds hovedpointer er at tage endegyldigt afsked med "lønmodtager-mindsettet" (som også de damer Stendevad og Eilvig kindkyssede farvel i Millionøsemetoden), og det er måske her, at man som læser føler sig smidt af toget: For et er at lægge lønmodtagermindsettet bag sig, et andet er at påtage sig det kanvassælger-mindset ("Jeg kan godt ringe til knap 100 helt nye og "kolde" navne på en dag" eller "Et nej er et måske. Et måske er et ja."(begge citater fra bogen)), som Lund ser som en nødvendig forudsætning for at drive en forretning.
For hvordan dén transformation skal foregå; hvordan man som virksomhedsejer arbejder med at prissætte sit eget (selv)værd (som salgscoach Jytte Hollender i bogen mener har stor betydning), forbliver nemmere sagt end gjort.
Når det er sagt, er Lunds guide en effektiv, letlæst, ukrukket og direkte guide til selvstændige, gjort særligt aktuel, når nu så mange tvinges ud af dagpengesystemet som ledige og derfor sandsynligvis får brug for at sparke deres egen virksomhed eftertrykkeligt i gang. Den kan såmænd også læses af garvede virksomhedsindehavere som på tiende år tjener for lidt på deres biks, fordi de sætter deres priser for lavt og ikke tager salgsdelen og deres eget værd alvorligt.
Majbritt Lund er ikke den, der dvæler ved sine egne pointer, lad os derfor tage et par af dem her:
Det at spare kan blive en rigtig dårlig forretning (også et "millionøse-råd"): Invester (selv om du ikke synes du har råd) i hjælp fra dygtige professionelle fagfolk, og koncentrer dig i stedet om det, du selv er bedst til.
Find en niche, et 'Unique Selling Point', som dine konkolleger ikke har sat sig på: Den kunde, som alle andre også vil arbejde for, kan netop gå efter den laveste pris, og det er det sidste, du er interesseret i.
Kald dit honorar for timebetaling i stedet for timeløn: Pengene går jo netop ikke kun til din løn, men til alle de mange udgifter, du har ved at drive en professionel virksomhed (og som kunderne med deres lønmodtager-mindset glemmer, at du har).
Og så er det altid bedre at fakturere halvt så mange timer til det dobbelte end omvendt.
Selvstændiges guide til flere penge er – på trods af den hårde opbremsning hen mod slutningen – så tilpas overkommelig og let læst, at der ikke findes mange undskyldninger for ikke – med guiden i hånden – at give sig selv og sin virksomhed et pristjek.

Selvstændiges guide til flere penge
Majbritt Lund
Frydenlund
111 sider, 199 kroner
 

Julie Asmussen er grafisk designer

0 Kommentarer