Et brag af en bog

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Der er bøger, man synes, man bør læse, men som kan være svære at komme igennem, fordi de enten er for lange eller for tungt skrevet, og så er der bøger, hvor siderne nærmest vender sig af sig selv, og hvor man tænker øv, er den allerede slut, når sidste side er vendt.

Sådan en bog er Puk Damsgårds ’Ser du månen, Daniel’ om den unge danske fotograf Daniel Rye, der sad fanget hos Islamisk Stat i Syrien i 13 måneder. Den er virkelig godt skrevet, spændende som en thriller og et fremragende eksempel på, at virkelighedens dramaer ofte overgår fantasien.

Daniel Rye rejste ind i Syrien for at beskrive virkeligheden for almindelige mennesker under IS. Forinden havde han forberedt sig ved at tegne en forsikring på fem millioner kroner, hvis han skulle blive kidnappet, og at tale med sikkerhedseksperten ”Arthur”.

Han var med andre ord godt forberedt. Alligevel gik det galt – hvorfor kan man formentlig godt forklare i bakspejlet, hvilket Daniel også gør i slutningen af bogen, men at bebrejde ham, at han tog af sted for at lave et vigtigt journalistisk projekt, han selv brændte for,  er for langt ude. Han tog af sted med den størst mulige forberedelse. Han vidste, hvad han gik ind til, men syntes, historien var vigtig.

I bogen er det så en anden historie, han ender med at fortælle – ikke som fotograf,  her har vi kun billedet på forsiden af hans egen skygge, men som menneske og overlever. Den tidligere elitegymnast forsøger at få det bedste ud af den værst tænkelige situation for både sig selv og sine medfanger, som blandt andre tæller James Foley, der senere blev halshugget.

Bogen skildrer ikke et offer, men en overlever – et ualmindeligt sympatisk og stærkt menneske, der trods voldsom fysisk og psykisk tortur alligevel kommer nogenlunde hel ud på den anden side. I bogen følger vi Daniels 398 dage i Beatles’ vold eller John, Ringo og Georges – som fangerne døber bødlerne – og familien hjemme i Danmarks kamp for at skaffe de 15 millioner kroner, som er gidseltagernes krav for at frigive Daniel.

Det er åndeløst spændende. Ting går galt, og flere gange hopper hjertet op i halsen. Selv om vi kender slutningen og ved, at Daniel kommer ud i live, så er der alligevel tidspunkter, hvor man bliver i tvivl. Det er blændende godt gået af Puk Damsgård, der med ’Ser du månen, Daniel’ for alvor cementerer sin position som en af sin generations allerbedste journalister.

Historien er fantastisk og en rigtig kioskbasker – en bestseller. Man kan så kun håbe, at Daniel får en del af overskuddet, så familien kan betale nogle af de lån tilbage, de måtte optage for at købe sønnen fri. 

Bog: Ser du månen, Daniel

Forfatter: Puk Damsgård 

Forlag: Politikens Forlag

301 sider, 299,95 kroner

Anne Lea Landsted er journalist og journalistisk lektor

Rettet klokken 18.02: "Daniel Rye rejste ind i Kalifatet for at beskrive virkeligheden for almindelige mennesker under IS" er ændret til "Daniel Rye rejste ind i Syrien for at beskrive virkeligheden for almindelige mennesker under IS". Islamisk stat erklærede kalifatet d. 30 juni 2014, 409 dage efter at Daniel Rye drog ind i Syrien. 

 

0 Kommentarer