En thriller faktabog

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Joel Simon og en kollega fra Committee to Protect Journalists (CPJ) ankommer til Pakistan for at fremlægge en rapport om 15 uopklarede mord på pakistanske journalister, alle begået efter at Wall Street Journal-korrespondenten Daniel Pearl blev halshugget i 2001. Om natten tweeter en ingeniør fra byen Abbottabad om et mystisk helikoptercrash – og verden vågner til overskrifterne om Osama Bin Ladens død. Simon kommer godt og hurtigt i gang og har meget at fortælle. Med reportager og analyser fra blandt andet Mexico, Venezuela, Rusland og Tyrkiet minder Simon om, hvordan og hvorfor journalister og medier verden over er under pres, bliver myrdet, fængslet og intimideret blot for at passe deres arbejde. Det er stærk kost.

Simons personlige, fortællende form er rig på detaljer og levede erfaringer, der på fornem vis krydrer og understøtter det globale og storpolitiske narrativ. For pressefrihed og retten til at ytre sig frit er under øget pres mange steder på kloden. Det samme er journalisters sikkerhed. Hvis ikke fra Al-Qaeda, så fra skrumpende budgetter, magtfuldkomne myndigheder og teknologiske forandringer.

Amerikanske politikeres ønske om at kontrollere og overvåge internet og medier bliver nådesløst oprullet. Vel er Simon selv amerikansk, men heldigvis er et overgreb et overgreb, uanset om det sker i Kina, Rusland eller begås af det amerikanske forsvar i Irak.
Jeg må fremhæve afsnittet om bagholdsangrebet i Mindanao på Filippinerne, hvor 32 journalister tilbage i 2009 blev slagtet som led i et lokalt magtopgør. Min puls steg undervejs; beskrivelsen af det manglende retsopgør og de mange døde vidner er decideret oprørende læsning. 

Assange er med, det samme er FN’s action plan for journalisters sikkerhed og kidnapninger i Afghanistan. Simon sætter en del temaer, lande og begivenheder i spil, men de enkelte afsnit hænger fint sammen, og sløjfer bindes på tilfredsstillende vis i bogens sidste del, hvor Simon i højere grad træder frem som CPJ-direktør.

Som frontfigur for CPJ er Joel Simon en naturlig forkæmper for pressefrihed. Denne bog er hans detaljerede indføring i selve kampen og et vigtigt bidrag til en aktuel og væsentlig diskurs. For slaget er jo allerede i gang, og Simon anviser, hvor og hvordan man skal kæmpe. Dette er grundig, velresearchet ammunition, øh, jeg mener viden. 

The New Censorship. 
Inside the Global Battle for Media Freedom
Joel Simon
Columbia University Press
248 sider

Line Wolf Nielsen er program manager i International Media Support

0 Kommentarer