En perfekt mandelgave

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Jovist er der tænkt mandelgave eller gaven til manden, der ellers kun ønsker sig handsker. Og marcipanen næsten driver ned over siderne i Niels Krause-Kjærs nye bog, men det virker.

Konceptet er lige så enkelt, som det er veludført: Find de sjoveste, bedste, mest sigende og historiefortællende pressefotos fra de seneste 40-50 år i dansk politik, og skriv, som kit mellem billederne, historien – og historierne – om dansk politik i samme periode.

Intet nyt findes her, men Krause-Kjær har med sin glimrende indsigt i dansk politik kværnet sig igennem de senere års væsentligste politiske litteratur og biografier og præsenterer et velskrevet og indbydende overblik. Historierne er alle fortalt før, men for dem, der ikke lige har afset hverken tid eller interesse til at få et lidenskabeligt forhold til jordskredsvalget i 1973, til guerilla-krigene hos De Konservative, eller som ikke ved, hvorfor socialdemokrater bliver lange i blikket, når man nævner datoen 11. april 1992, så er denne bog lige i øjet. Til bladring, til pletlæsning og faktisk god at få indsigt af.

Krause-Kjær har været i billedarkiverne og har fundet mange af pressefotografernes bedste skud. Her er rigtig mange gensyn – flest skønne – men der kunne godt være kælet lidt mere for billedteksterne, som virker en anelse for ferske i en bog, der bæres af netop billederne. Til billedet af Fogh, der lige har vundet systemskiftevalget i 2001, hedder det for eksempel:
"Fogh modtages af begejstrede venstrefolk på færgen Sjælland efter valgsejren i 2001. Pressen var også mødt talstærkt op."

Til gengæld er den håndskrevne tekst stringent, skarp og fuld af alle de gode anekdoter, som dansk politik heldigvis er rig på. Krause-Kjær har de senere år givet den mest som kommentator, men gudskelov er han stadig en journalist, der har holdt sit eget fortællegen intakt. Og denne bog er faktisk en udmærket påmindelse om, at det, de folkevalgte politikere siger og gør, er vigtigere end den fordøjelseshjælp, som medierne åbenbart synes, at kommentatorer partout skal levere til læsere, seere og lyttere, hver eneste gang en politiker har åbnet munden. Mere kompliceret er dansk politik trods alt heller ikke, hvilket jo dokumenteres til overflod af det forhold, at de seneste 40 års høj- og lavpunkter i dansk politik faktisk kan genfortælles forholdsvist dækkende i en underholdende billedfortælling på godt 200 sider.

"Man har et standpunkt – politiske billeder fra Danmark"
Niels Krause-Kjær
Thaning & Appel
218 sider, 299,95 kroner

0 Kommentarer