En god start

Bog: Forfatter: Forlag:

BT kalder sit nye tiltag for ”Danmarks første iPad-magasin”. Men det er jo noget sludder, for Nordjyske lancerede sit ”Inside” helt tilbage i 2010, og i årene derpå har vi set flere andre forsøg på at lave magasin specifikt til tablet-platformen.

Allerede efter to numre kandiderer TotalFodbold derimod til titlen som Danmarks BEDSTE iPad-magasin. Et flot produkt både i form og indhold. Målgruppen er de danske fodboldnørder, hvilket at dømme efter udbuddet af tv-kanaler med særligt fokus på benævnte sportsgren vil sige en pæn del af landets befolkning. Det kan derfor undre, at det ny produkt indtil videre kun bliver markedsført i Berlingske Medias egne spalter. Magasinet fortjener en større udbredelse, men det får det jo ikke, hvis ingen kender det.

At BT’s sportsredaktion magter at producere kvalitetsjournalistik om emnet fodbold, er ingen nyhed. Derimod kommer det som en glædelig overraskelse, i hvert fald for denne anmelder, at der også sidder folk i Pilestræde med designmæssig og teknisk kompetence til at publicere et digitalt magasin på internationalt niveau.

TotalFodbold er en native app, der produceres med MagPlus og hentes i Apples AppStore – eller på Google Play, hvis man har en Android-tablet – og indtil videre er hele herligheden gratis. Strategien må være at opbygge et behov, inden man begynder at tage penge for produktet, for det er vanskeligt at se, hvordan et sådant produkt skulle kunne løbe rundt med ren annoncefinansiering (selv om udgiveren nok håber på, at annoncemængden vil løfte sig fra det nuværende niveau). Det tager nogle minutter at downloade de 153 Mb, nummer to fylder, men så er der til gengæld også underholdning til det meste af en eftermiddag, og man behøver ikke være online for at læse magasinet.

TotalFodbolds layout er klassisk med store billeder og generøs brug af luft, og det hele ser præcis så lækkert ud, som man forventer på en iPad. Det eneste, der trækker lidt ned, er det temmelig intetsigende bladhoved. Formatet skifter mellem vertikal og horisontal orientering, idet et ikon signalerer til læseren, hvornår tabletten skal vendes. Dette kan virke en smule akavet, men giver egentlig god mening. For eksempel er billedgallerierne typisk i tværformat, mens flertallet af artikler naturligt læses på den høje led.

Der bliver også plads til små eksperimenter med interaktive elementer, og kun få steder skinner det igennem, at budgettet trods alt er begrænset. Lidt flere dynamiske illustrationer og lidt færre stills ville klæde publikationen, og først og fremmest udnyttes videomulighederne ikke i tilstrækkelig grad. Dette gælder for eksempel et i øvrigt interessant interview, hvor Brøndbys træner Thomas Frank gør rede for sine tanker omkring dygtige afsluttere, altså målscorere.

Indslaget præsenteres som video; men reelt er der blot tale om lydklip, som illustreres med stemningsfulde modlysoptagelser af ungdomsspillere under træning på Brøndbys anlæg, uden at billedsiden har nogen som helst sammenhæng med det, Thomas Frank taler om. Når nu der åbenbart ikke var ressourcer til at illustrere indholdet med relevante billeder, kunne man i det mindste have anbragt nogle stikord på skærmen for at understøtte lydsiden og øge informationsværdien.

Der er således plads til forbedringer. Men i sportens verden kender man betydningen af en god start, og sådan en kan TotalFodbolds redaktion i hvert fald glæde sig over. Når disse linjer læses, kan tredje nummer hentes i den virtuelle kiosk, og så skal udholdenheden til at stå sin prøve.

Ole Munk er designkonsulent og grafisk formgiver, uddannet som arkitekt med speciale i visuel kommunikation. Ekstern lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han anmelder websites i Journalisten med fokus på arkitektur, design og funktionalitet.

0 Kommentarer