En barsk rapport

Bog: Forfatter: Forlag:

Tibetanske hjerter
Af fotograf Marianne Leth, Aschehoug Forlag

"Tibetanske hjerter" er en smuk og indtrængende bog om Tibets tragedie.

Fotografen Marianne Leth har udgivet en bog med mange smukke fotografier fra Tibet. Desforuden har hun formået mange, der som hun selv har engageret sig i dette smukke land, til at skrive om deres tilknytning og oplevelser i Tibet. Det er der kommet en meget smuk billedbog ud af, men også meget mere end det. Man kan ikke andet end blive bevæget, forarget eller det, der er værre, ved at gennemse og læse dette værk.

At en ældgammel kultur, der er baseret på venlighed, hjælpsomhed, gæstfrihed og tolerance over for andre religioner og kulturer, nu igennem snart et halvt århundrede bliver undertrykt og forsøgt elimineret som nation, er forstemmende. Mildt sagt!

Desværre er der så mange andre store konflikter i verden, at denne katastrofe kun omtales med lange mellemrum. Derfor er denne bog et vigtigt dokument, og man må håbe og ønske, at den kan forny bestræbelserne for at komme Tibet til hjælp i dets ulykkelige situation. At en kulturnation som Kina prøver at undertrykke en nation med en anden kulturopfattelse, som tilfældet er i Tibet, er dybt beskæmmende, og man stiller sig uvilkårligt det spørgsmål: Hvad er kultur så for noget – og hvor er den henne i dette tilfælde?

Som fotograf har jeg glædet mig og nydt de mange både stærke og smukke fotografier. Også været lidt misundelig over ikke selv at have været der! Men de indtrængende og engagerede artikler gør bogen til et stærkt og værdifuldt dokument over problemerne i Tibet.

At bogen i øvrigt er en særdeles smuk sag at holde i hånden, både hvad layout og alt andet angår, gør ikke glæden ved at gennemse og læse den mindre. At mange af bogens bidragydere har afstået fra deres honorar, således at et evt. overskud kan gå til et godt formål i Tibet, er en yderligere tilskyndelse til at købe denne insisterende bog. Gør det! l

Tibetanske hjerter
Af fotograf Marianne Leth
Skribenter: H. H. d. 14. Dalai Lama, Marianne Leth, Irene Greve, Ib Michael, Vigga Bro, T.D. Lakha Lama, Torben K. Andersen, Lars Muhl, Tim Pallis, Else Hammerich, Suzanne Brøgger, Mette Holm, Jon Stephensen, Penpa D. Andersen, Per Stig Møller, Lars Gundersen, Mikael Witte, Erik Meier Carlsen, Eva-Marie Møller, Mette Koors, Vibeke Sperling, Maria Damsholt, Frank Esmann, Hanne Severinsen.
Aschehoug Forlag
Indbunden og gennemillustreret med farvefotos.
189 sider. Pris 299 kroner.

0 Kommentarer