En aura af sjusk

Bog: Forfatter: Forlag:

ANMELDELSE. Hanna Millings ’Bliv en dygtig ordkløver – skriv så alle kan forstå din tekst’ er en kort guide, der skal give ikke-professionelle skribenter et par journalistiske tricks til at skrue en tekst sammen, så den fænger. Der er også et afsnit om grammatik og retstavning. Det vender jeg tilbage til.

Bogen har en aura af sjusk over sig. Billederne er grimme og gnidrede, de fleste eksempler på virkelige tekster er mellem 5 og 10 år gamle, nogle ældre. Det ville selvfølgelig være fint, hvis de så var virkelig gode, men det er de ikke. De er bare ok.

Desuden mangler dato eller forfatter på et par af dem, hvilket bidrager yderligere til følelsen af, at det her er hastet igennem, og at redigering og korrektur mangler.

Værre er det dog, at forfatteren tilsyneladende ikke har styr på journalistiske grundbegreber. Som når hun siger, at en reportage kan klares over telefonen (side 30) eller kalder ændring af overskriften ”driftsunderskud på 11 millioner” til ”underskud lukker DBU” for en journalistisk stramning (side 22-23). Det går altså ikke. Overskrift nummer to er en anden historie og ikke bare en lidt for skarp vinkel på det første.

Værst er imidlertid afsnittet om sprog og grammatik. Flere afsnit er tæt på uforståelige, og nogle er decideret forkerte. Her kan man for eksempel læse, at det har betydning for, om man skal bruge parentetisk navnekomma, at ’alle’ ved, at Grundfos er Danmarks største virksomhed for pumper. Det ved ’alle’ for det første ikke, og for det andet er grammatiske regler altså ligeglade med, hvor kendt Grundfos er eller ikke er. 

I afsnittet om tillægs- eller biord kan man læse, at der skal t bag på de sidste, men ikke de første. Det er som bekendt kun rigtigt, hvis tillægsordet beskriver et navneord af fælleskøn. Beklager det grammatiske nørderi, pointen er, at det er faktuelt forkert, hvad der står i bogen.

Summa summarum: Der er adskillige bøger på markedet med samme sigte som Ordkløver. Brug din tid og dine penge på en af dem. 

Bliv en dygtig ordkløver – Skriv så alle kan forstå din tekst
Hanna Milling
Varius Forlag
97 sider, 99 kroner 

Anmelder: Stine Grynberg, anmelderredaktør og netværkskoordinator på Fagbladet Folkeskolen

0 Kommentarer