Startskuddet har lydt for en radikal – og risikabel – omlægning af DR.dk.
ANMELDELSE. "Keep it simple" lader til at være tidens løsen, når vi snakker webdesign. I Journalisten nr. 7 roste jeg Sveriges Televisions nye responsive webdesign, der blandt andet er enkelt, fordi det skal fungere på alle platforme. Et anderledes rationale må ligge bag den forenkling, der præger DR.dks redesign, for den ny form er ikke responsiv og fx helt ubrugelig på en smartphone. Mobilbrugere må indtil videre nøjes med DRs "gamle" mobilsite … som besøgende på DR.dk sært nok ikke videresendes til automatisk?
DR.dks ny, enklere form skyldes formentlig et ønske om at frigøre sig for auraen af statsradiofoni og give sitet et mere "populært" udtryk. I den anledning er man hoppet på DrFront-vognen. Produktionssystemet, som kan få ethvert website til at ligne en norsk tabloidavis, synes at have fået ry som en veritabel frelser i jagten på klik – og en konsekvens af DR.dks forenkling er, at brugeren kommer til at klikke mere.
Selv mener DR, at man har "tilpasset dr.dk's forside, så du nu i højere grad kan skabe dig et overblik over de vigtige og aktuelle nyheder".
Det må være overblik forstået på samme måde, som Ekstra Bladet med søndagens toprubrik FJOLSER skabte overblik over den ny skattereform.
Tidligere indeholdt en nyhed på DR.dks forside typisk 25-30 ord. I den ny version er tallet sjældent højere end ti, hvilket – som der stod i en kommentar på journalisten.dk – indimellem tvinger os til at lege "gæt en historie" ud fra en til tider meningsløs rubrik.
Til gengæld er bogstaverne blevet større, og de sættes med en ny Futura-inspireret skrifttype ved navn Gibson, der fungerer ganske godt som rubrikskrift – med det forbehold, at skriftteknologien kun virker på nyere browsere. Skulle der være DR.dk-brugere, der stadig roder rundt med Internet Explorer 5 eller lignende antikviteter, må de kikke på Arial i stedet for. I sig selv ikke det store problem, men det svækker naturligvis den identitetsskabende effekt, der vel var det væsentligste argument for at indføre en særlig skrifttype. Nuvel, dette er jo alene et spørgsmål om tid.
I små grader gør Gibsons geometriske bogstavformer skriften svær at læse, og man har klogeligt nok valgt Georgia som brødskrift.
Helt generelt kan det undre, at DR kaster sig ud i en så radikal – og risikabel – forandring af et site, der i alt væsentligt fungerede rigtig godt. Målet må være at tiltrække nye målgrupper; men hvad med alle os, der følte os hjemme i de gamle omgivelser?
Især forsiden synes opbygget med en langt mere impulsstyret bruger i tankerne. Til gengæld er det blevet mere besværligt for systematikere og vanedyr at finde det, de søger.
For eksempel kunne et enkelt klik på den gamle forside bringe mig til sportsnyhederne. Nu skal jeg først en tur omkring punktet MERE (efter forgæves at have afsøgt forsiden for ordet SPORT). På næste side mødes jeg af to bokse med NYTTIGE GENVEJE og AKTUELT PÅ DR.DK. Heller ikke her finder jeg det, jeg leder efter. Nederst på skærmen anes imidlertid de øverste linier af en alfabetisk oversigt, og voila! Et klik på bogstavet S bringer mig til emneordet SPORT, og så er jeg der … næsten.
At hele manøvren forekommer risikabel, skyldes ikke mindst, at en af DR.dks udtalte kvaliteter har været den overskuelige måde, sitets kolossale mængde indhold var organiseret på. Den nye, mere omstændelige navigation må afstedkomme mange situationer, hvor brugeren vil blive irriteret over, at det hele skal fylde så meget. Forhåbentlig for DR er det situationer, man har taget højde for. Men alt dette vil der blive kastet lys over i sommerens løb. Til august skal hele omlægningen være gennemført.
Ole Munk er designkonsulent, grafisk formgiver og illustrator, uddannet som arkitekt med speciale i visuel kommunikation. Ekstern lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han anmelder mediedesign i Journalisten med fokus på arkitektur, funktionalitet og æstetik.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.