Dokumentar om Amerikas grå tante

Bog: Forfatter: Forlag:

"Page One- Inside New York Times" er en 'fluen på væggen-dokumentar'. Den tager publikum med ind, hvor de store beslutninger om prioriteringen af avisens nyhedshistorier sker.

ANMELDELSE. Året er 2009-10, hvor sociale medier som Twitter og Facebook for alvor fik fat i folk. Det er også i den periode, WikiLeaks satte dagsordenen i nyhedsmedierne. Dokumentaren giver et indblik i den kamp, redaktører og journalister kæmper for at navigere i et univers, hvor nye medievaner og internettet har gjort, at avisen ikke længere tjener penge på reklameindtægter og må erkende, at de ikke kan satse på at være først med det nyeste.
New York Times er amerikanernes grå tante – og selv om dokumentaristen Andrew Rossi agerer den observerende flue uden holdning, portrætteres avisen med fakta og pompøs musik som den knejsende dronning, der kæmper for at beholde sin trone.
New York Times har gennem tiden været en avis, der satte dagsordenen i nyhedsdebatten, hører vi. Både nationalt og internationalt. Tilbage i 60'erne og 70'erne udkom den i 11.460 amerikanske byer og til samtlige hovedstæder i verden. Det var fast kutyme at sende 50 eksemplarer til det Hvide Hus, 39 eksemplarer til Moskva. Få eksemplarer blev smuglet ind i Beijing, og en tyk søndagsudgave blev sendt til udenrigsministeriet i Taiwan. De krævede alle avisen som et bevis på, at verden stadig eksisterede, lyder det i speaken.
Sådan er det ikke længere – avisen kæmper for at overleve, og her kunne Rossi let have faldet i den grøft, hvor avisens medarbejdere fylder lærredet med klynk over det stigende pres, journalisterne må arbejde under. Det gør han ikke. I stedet vælger Andrew Rossi at fremstille avisens medarbejdere som hverdagens helte.
"Jeg tror ikke på, at der er meget værdi i at opretholde en romantisk forestilling om avisen som en trykt udgave. Enhver måde at publicere vigtig journalistisk på kan være værdifuld og effektiv. Det, filmen forsøger at vise, er den kløft, vi står i lige nu, hvor vi er midt i en overgangstid, hvor reklameindtægten fra de trykte aviser er 10 gange større end indtægten på fra bannerreklamer på internettet, og det påvirker den journalistik, der bliver lavet." siger Andrew Rossi.
Med sin dokumentar ønsker Rossi både at fascinere og at opdrage de seere, der får deres nyheder via netaviser og blogs, og filmen er måske mest af alt interessant for et publikum uden for de journalistiske kredse. Dokumentaren byder ikke på meget nyt for folk, der har eller har haft deres gang på et større nyhedsmedie, og på mange måder virker filmen lidt uforløst og blottet for refleksion. Andrew Rossi har haft en unik adgang til hjertet af New York Times, men udnytter det ikke til meget mere end et knæfald for en stolt dronning. Jeg savner at høre journalistens og redaktørens holdning til, at det hele går så forbandet hurtigt, og hvad der sker med den faglige integritet – med fare for, at der dermed åbnes for klynk.

"Page One- Inside New York Times"
Instruktion: Andrew Rossi
Filmen har premiere den 29. september i Vester Vov Vov, Empire Bio, Øst for Paradis, Cafebiografen Odense og Biffen Aalborg.

Gitte Willumsen er freelancejournalist

0 Kommentarer