Bog: Flyt magten – Sådan bliver du en god lobbyist
Forfatter: Susanne Hegelund og Peter Mose
Forlag:Gyldendal Business (328 sider, 350 kroner)
Anmelder: Michael Diepeveen, kommunikationschef, Skolelederforeningen
Forsiden prydes af et dansende par. I en tango – den førte bevægelse, berøringen, det tætte møde. Men det er ikke kun dansen, det er rammesætningen, musikken, stilen, koreografien, trinnene, masser af øvelse, passion og vilje, der her er i fokus.
Forfatterparret bag bogen og flere lignende bøger før denne er fremragende udi kunsten at kommunikere, hvilket også handler om at skabe bevægelse, flytte sig selv og andre. Nogle vil så sige, at det er rent show, andre at det handler om at turde byde op og kaste sig ud på dansegulvet.
I en kombination af analyse og cases får vi indblik i, hvad der foregår, når virksomheder og organisationer med flere søger at pleje deres interesser. Her er bogen stærk og insideragtig. Alene af den grund er den værd at læse. Også når det gælder det kommunikative håndværk, og hvad der kræves for at mestre forberedelsen og udførelsen af det. Med masser af gode råd og tjeklister.
Målet er en positiv saldo på de tre bundlinjer: Branding, bagland og beslutningstagere. Det handler om at bygge netværk og alliancer op, om at dokumentation og argumenter er i orden, at afklare sit mandat, analysere, lægge strategi og fortælle den gode historie. Et stort arbejde, der ikke bare går ud på at undvige og distrahere, men at komme med konstruktive forslag til løsning af problemer.
Hvad skal DJ’s 18.000 medlemmer med bogen? Jo, for de måske 5 procent kommunikationsfolk, der målrettet beskæftiger sig med lobbyisme og spin, kan der være en bekræftelse i at tilhøre et fællesskab med samme grundfortælling. Hvorfor er vi her? Det kan det omvendt også være for de 5 procent dedikerede, undersøgende journalister, der får indblik i, hvordan andre tænker og arbejder.
For alle andre 90 procent, der er havnet i et blandingsmisbrug af kommunikation, journalistik, interessevaretagelse, sport, mode, underholdning, livsstil, rejser med videre, er bogen en grundig introduktion med gode refleksioner over alt det, der skal til for at arbejde seriøst med at … flytte holdninger, beslutninger og magt.
Det nævnes, at de traditionelle mediers monopol på at sætte dagsordener er væk. Vi befinder os i et postfaktuelt samfund. Med uregulerede sociale medier, med fake news og disruption, hvor der blandt magthavere og i befolkningen kan spores en afmagt, grænsende til ligegyldighed over for, hvad der er op og ned, sandt eller løgn.
Den situation kommer vi ikke i dybden med her, og i det perspektiv kan bogen opleves mere historisk end fremadskuende. Al ære værd holder forfatterne fast i systematikken og det lange seje træk. Tangoen er et godt billede på det, men spørgsmålet er, om det er den sidste i denne omgang.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.