Antologien ’Debatkultur på nedtur?’ byder ekstrabladet.dk velkommen på forsiden. Bogens omslag viser et udsnit af en debat fra sitet, og det indikerer, at folkedybets kommentarer til mediernes indhold afspejler en debatkultur på afveje.
Hidsige brugere i kommentarfelterne er dog langtfra det eneste symptom på, ”at et eller andet er rivegalt på debatfronten (fronterne) i Danmark”. Formuleringen stammer fra retorikprofessor Christian Kocks forord, og den er meget betegnende for, hvordan antologien både er vigtig og diffus.
Er der noget, vi kan blive enige om i den snakkende klasse, er det, at det går ned ad bakke med debatten. Folk taler så grimt, indholdstomt eller intellektuelt uhæderligt, at det nærmest ikke er til at holde ud. Det er en tilbagevendende frustration for mange, og derfor er debatten om debatten værd at tage.
Desværre er den også svær at få greb om. For hvis ”et eller andet” er galt, hvad er det så? Og hvis der er flere debatfronter, hvilke(n) af dem skal vi så meta-debattere?
I antologien giver en politiker, to redaktører og fire forskere hver sin diagnose af debatkulturen, og de spænder vidt. Den er gal med politikere og medier, der – sammen og hver for sig – skaber en politisk debat, hvor taktik og proces overtrumfer indhold. Den er gal med politikerne, der ikke har nogen ideologiske standpunkter, hvilket giver mudrede debatter, som ikke gør borgerne klogere. Den er gal med sammenblanding af fakta og holdninger. Og den er også gal med borgernes måde at forholde sig til politik og samfundet på: Vi klikker 'like' på Facebook, men diskuterer aldrig de grundlæggende strukturer.
Disse ret forskellige analyser af debattens sygdomstegn – og Rune Lykkebergs indlæg, der tværtimod afviser, at der er noget forfald – kommer således vidt omkring i løbet af blot 100 sider. At indlæggene er så relativt korte og tilmed tager udgangspunkt i forskellige aspekter af debatkulturen, gør dem svære at sammenstille. Er overdreven fokusering på diskursanalyse og spin for eksempel værre for debatten end bevidst sort snak fra politikere og andre eliteaktører? Og hvem skal sætte gang i renselsesprocessen – Christiansborg, medierne, borgerne?
Antologien kan i og for sig sagtens bruges som afsæt for, at vi i mediekredse diskuterer vores rolle(r). Men hvis vi skal have noget ud af diskussionen, er vi nødt til på forhånd at diskutere os frem til en noget skarpere afgrænsning af, hvad vi egentlig diskuterer.
Debatkultur på nedtur?
Christian Kock (red.)
Samfundslitteratur
105 sider, 95 kroner
Mikkel Arre er journalist på djøfbladet
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.