We Love to Hate Each Other er til tider langhåret læsning, men for fodboldinteresserede, der gerne vil vide mere om mekanismerne bag kærligheden til spillertrøjen, er bogen værd at dykke ned i.
ANMELDELSE. 22 mænd løber solen sort nede på grønsværen, mens vi – det tynde øl på tribunen – krammer vores halvflade fadbamser. Som fodboldfans er vi alle kammerater. Vi hader modstanderen – lige fra deres latterlige spillere til deres hjernelamme fans.
Men hvordan bliver man fanget af fodbolden? Roy Krøvel og Thore Roksvold fra Oslo and Akershus University College of Applied Sciences står i spidsen for antologien We Love to Hate Each Other, der over 15 kapitler diskuterer mediernes indflydelse på det at være 'fan'. Lad det være sagt med det samme: I min verden kommer We Love to Hate Each Other tæt på at give et svar på spørgsmålet. I hvert fald set fra et mediesynspunkt.
Bogen går i dybden med alt fra de seneste 100 års norsk fodboldsjournalistik (indsæt selv en vittighed om norsk fodbold) over fodboldfans som forbrugere til de religiøse undertoner i mesterskabet.
Som moderat fodboldinteresseret ryster denne signatur ofte på hovedet af fan(atikerne), og derfor er Peter Dahléns udmærkede sammenligning af Branns 2007-mesterskab med religion en lise. Ifølge Dahlén er hjemmebanen kirken, hvor klubbens fans tilbeder holdet og mesterskabet. Den hellige gral. Det er godt set, og jeg mindes, hvordan en dansk forfatter i forbindelse med Michael Laudrups comeback på landsholdet i 1993 sammenlignede pressens dækning af historien med Jesu genopstandelse … ja, hun var sarkastisk.
Bogen kan læses fra ende til anden, men denne signatur fandt fornøjelse i at springe rundt mellem kapitlerne.
Et andet højdepunkt er analysen af Aftenpostens dækning af opgørene mellem Oslo-klubberne Lyn og Vålerenga – et opgør, der er af samme kaliber som det klassiske københavnerbrag Brøndby-FC København. Analysen ser specifikt på de fankonstruerende elementer i avisen. Konklusionen er, at spillere og trænere nedspillede derbystemningen, mens Aftenposten og fans af de to hold jagtede konflikten. For eksempel kaldte Aftenposten konsekvent opgørene for "Krigen om Oslo". Stemningen skulle op, så læserne ville købe avisen.
Det er interessant, da de danske sportsmedier gør det samme med kampene mellem FCK og Brøndby, der er opgøret i dansk fodbold.
We Love to Hate Each Other er til tider langhåret læsning, men for fodboldinteresserede, der gerne vil vide mere om mekanismerne bag kærligheden til spillertrøjen, er bogen værd at dykke ned i. For folk som denne journalist, der "bare" nyder en god fodboldkamp med kammeraterne, tjah … I går ikke glip af noget, hvis I dropper læsningen og tager en tur på stadion i stedet.
We Love to Hate Each Other
Redigeret af Roy Krøvel & Thore Roksvold
Nordicom
323 sider
Søren Frandsen er freelancejournalist
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.