Det ER jo bare en avis

Bog: Forfatter: Forlag:

Hvis hypen omkring Rupert Murdochs seneste satsning The Daily – et magasin til iPad – havde svaret til produktet, så skulle applikationen have været en sand revolution.

ANMELDELSE. Den digitale tidsalders svar på Gutenbergs trykpresse. Det blev den ikke. Men magasinet er dog et sympatisk forsøg på at videreudvikle de pdf-lignende aviser, der indtil nu har præget iPad-lanceringerne.
Størstedelen af indholdet er i artikelform – nyhedsartiklerne minder lidt om den journalistik, man kender fra magasiner som Time Magazine, forholdsvis grundige og interessante – og med magasinets op til 100 sider om dagen er der masser af læsestof at tage fat på – de fleste er dog fyldt med lettere artikler om sladder og sport.
Men hvorfor overhovedet tale om sider i en applikation lanceret under sloganet "new times demand new journalism"? – hvorfor ikke udfordre mediet og udnytte muligheden for at formidle i det format, der passer til den enkelte historie i stedet for at tage udgangspunkt i tekst?
Flere steder er artiklerne suppleret med små velproducerede videoer, der dog ofte pixelerer heftigt. En del af artiklerne ligger også som lydfiler, men kvaliteten er ikke specielt høj, det kan være udmærket som afveksling, mens man laver aftensmad eller kører bil, men i længden bliver robotstemmen anstrengende.
Det svinger fra dag til dag, hvor mange kræfter der er brugt på den visuelle formidling – både billeder og grafik – på gode dage er det over middel, men desværre foldes billedsiden slet ikke ud i en grad, som iPad'en giver mulighed for.
Enhver, der er vant til at bruge nettets muligheder, vil undre sig over manglen på links – for eksempel, når de Oscar-nominerede film er listet på et stort opslag, så savner jeg at dykke ned i ekstramateriale – eventuelt blot adgang til filmenes hjemmesider.
Eller i artiklen om datoerne for dette års NFL – hvorfor ikke lave links, så man kan plotte dem direkte ind i kalenderen på iPad'en?
The Daily opdateres løbende med for eksempel sportsresultater og tweets – og det gør den til en væsentligt bedre nyhedsavis end mange af de øvrige magasiner og aviser på det digitale marked. Og hvis man interesserer sig for amerikansk sport, kan man til en vis grad sikre, at ens yndlingshold bliver prioriteret på sportssiderne.
Den største ulempe ved de løbende opdateringer er, at man ikke kan vende tilbage til gamle artikler. Man skal huske at gemme de artikler, man vil genlæse – eller dele dem via Twitter, mail eller Facebook, hvilket er både let og gratis – for dagen efter er de væk. The Daily er en god, amerikansk avis til prisen – 99 cent per uge eller 39.99 $ for et år. De første 14 dage var avisen dog gratis – sponsoreret af internetudbyderen Verizon – spændende om den type sponsorater kommer til at gribe om sig i fremtiden. På grund af tekniske problemer – blandt andet crasher applikation lidt for ofte – har The Daily valgt at forlænge gratisperioden til 21. marts.
Dog venter jeg stadig med længsel på det iPad-magasin, der ikke fokuserer på antallet af sider, men på mængden af data om et emne med dybe links, masser af billeder og fleksibel infografik.

Didde Elnif er programansvarlig for New Media Days

0 Kommentarer