Skaanderup har skrevet en fin og metaforfyldt bog om sin vej tilbage fra fyret til et nyt job.
ANMELDELSE. Det kører for Henrik Skaanderup. Han har i 20 år haft en uafbrudt opadstigende karriere i byggebranchen og sidder som topchef og administrerende direktør for koncernen Kuben. Han er dygtig, travl, tilfreds, feteret, og når der skal være paneldebat i DR's søndagsmagasin om finanskrisen, repræsenterer han bygge- og ejendomsbranchen. Et par uger efter er han fyret. Koncernen er blevet solgt til opsplitning. Ingen koncern. Ingen koncernchef. Skaanderup er slået hjem.
I 20 år har han svømmet med strømmen i den rivende karriereflod, og pludselig har han med et klask ramt en stor sten midt i floden og sidder nu forslået på stenen og kigger på de andre, der lynhurtigt svømmer forbi. Skaanderup har skrevet en fin og metaforfyldt bog om sin vej tilbage fra fyret til et nyt job.
Tit er bøger om jobsøgningsteknik og networking ret irriterende, hvis man bruger dem som håndbog i sin egen jobsøgning. Årsagen er, at man let kommer i tvivl om, hvorvidt metoderne rent faktisk virker. I Skaanderups tilfælde er det elementært spændende at følge hovedpersonen i hans lange proces, der indeholder mange skuffelser, få glæder og voldsomme mængder hårdt arbejde. Samtidig bliver man let overbevist om, hvilke handlinger der bringer Skaanderup videre i hans jobsøgningsproces, og hvilke der er spild af tid.
Som ingeniør og eks-adm. dir. på udkig efter det næste job som topchef bringer Skaanderups rejse ham forbi executive outplacement-konsulenter, top 7 i den danske headhunterbranche og et utal (174!) af netværkssamtaler med navngivne beslutningstagere i toppen af dansk erhvervsliv. Dette kunne få mange jobsøgende medlemmer af DJ til at affærdige bogen som irrelevant for dem. Det ville dog være en fejl.
Skaanderup har nemlig udledt en masse generelle pointer om jobsøgning, ud fra sit eget specielle eksempel. Og hans eksempel gør budskaberne mere overbevisende end andre håndbøgers.
Kort fortalt:
Det er ikke for børn at blive fyret og skulle finde et nyt job. Selvværd og selvtillid påvirkes i en krise, der modsat andre kriser ikke klinger af med tiden, men bare bliver værre og værre, som tiden går. I bund og grund er du pludselig helt alene om din udfordring. Det betyder, at du skal tage imod den hjælp, du kan få. Outplacement er en positiv ressource. Det samme er psykologsamtaler. Men det allervigtigste er, hvordan du bruger netværk til at skaffe dig dit næste job. Det tager en hulens tid (minimum seks måneder), men hvis du bliver ved med at gøre det rigtige, vil netværksmetoden virke.
Hvis du ikke føler dig overbevist, så læs "Slået hjem".
"Slået hjem – En fortælling om at blive fyret og finde job igen".
Henrik Enegaard Skaanderup
Gyldendal Business
279 sider, 275 kroner
Mads Løkke Rasmussen er karriererådgiver, Dansk Journalistforbund
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.