Den perfekte interviewer

Bog: Forfatter: Forlag:

Nils Thorsen kommer tæt på sine kilder, udnytter sproget og rører sin læser. Hvad mere kan man ønske sig?

ANMELDELSE. Jeg græd på side 13, grinede på side 37 og fik rykket en fordom på side 62. Fornemmede tidens gang og fik indsigt i en række små menneskelige finurligheder. Det kræver en helt særlig skribent og en hel særlig interviewer. Sådan en er Nils Thorsen.
Nils Thorsen interviewer i den nye udgivelse "OmVeje" 10 danske personligheder. Interviews, der alle tidligere har kunnet læses i Politiken, men som sagtens kan bære et gensyn.
Som læser bliver jeg inviteret indenfor i det mættede univers, som kun Nils Thorsen formår at skabe. Et univers, hvor Thorsen og de to portrætterede taler om lykke og sorg, om liv og død, om hvordan livet former en, og hvordan man selv kan forme livet. Det driver af dannelse og refleksion på siderne. Man kan ikke lade være med at spejle sig, og jeg bliver adskillige gange forundret over det, jeg ser.
Som journalist forsøger jeg at finde ud af, hvad det er, Nils Thorsen kan, og hvad det er, han gør. Han bruger to båndoptagere for at være sikker på at få noget med hjem. Lars von Trier mener derfor, at Thorsen også har behov for medicin mod tvangstanker, ligesom von Trier selv. Thorsen overtaler folk, der ikke vil interviewes, som Tage Voss, der "ikke opfatter sit liv som en historie". Men dog "strækker sig langt for pr". Eller Ghita Nørby, der tydeligvis er svær at komme tæt på, men som Nils Thorsen alligevel kommer ind på livet af.
Den suverænt sværeste kilde kunne godt være Jørgen Reenberg, der læser op ad sin forberedelse til interviewet. Thorsen sammenligner det med en radioudsendelse, der er gået i gang. Reenberg er et menneske i en evig rolle, tænker man efter endt læsning.
"OmVeje" er så velskrevet, nærmest perfektionistisk formuleret, at man bemærker det, når en enkelt vending går igen et enkelt sted, for Nils Thorsen udnytter sprogets muligheder, gentager ikke sig selv og misbruger ingen ord. Han læner sig op ad kildernes sprog, og han viger bort fra kildernes sprog med gehør. Han har komplet styr på det.
Så meget styr på det, at jeg drømmer om, at Nils Thorsen snart bryder reglerne, fornyr genrerne og trodser rammerne. For hvis nogen kan det, så må det være ham.

"OmVeje. 10 portrætsamtaler om at leve et liv, der passer til en." (Portrætinterviews med Bodil Jørgensen, Tage Voss, Lars von Trier, Suzanne Brøgger Zeruneith, Jørgen Holger Reenberg, Knud Romer Jørgensen, Ghita Nørby, Anders Lund Madsen, Per Arnoldi og Kim Fupz Aakeson)
Nils Thorsen
Politikens Forlag
240 sider, 170 kroner

0 Kommentarer