De lystige lejesvende

Bog: Forfatter: Forlag:

Der findes ingen smutveje til en velsmurt freelancebiks. Hvis man overvejer at kaste sig ud i en tilværelse som daglejer, bør man derfor forberede sig grundigt, og man kunne begynde med journalist Pernille Nørregaards lille introduktion, der henvender sig til alle, der har en drøm om at få foden under eget bord.
Bogen er dog absolut undværlig for den, der har et par år på bagen, men for den erfarne freelancer kan den måske tjene som en reminder om, at man hele tiden bør tænke vækst og udvikling ind i den hverdag, der selv for en freelancer hurtigt kan blive en trædemølle.

Pernille Nørregaard sprang ud som freelancer med rystende knæ og knuder i maven, men har nu fundet sin niche som bog-snedker, og hun deler gavmildt ud af sine erfaringer om missioner, mål, forretningsplaner, fakturering, årsregnskab, salg, fradrag, pension, efterløn og de mere udefinerbare begreber som økonomisk usikkerhed, uforudsigelighed og ensomhed.
Bogen baserer sig alene på hendes egne erfaringer, og den ville have vundet ved at have andre cases og mere konkrete eksempler med. Dog henvises der flittigt til supplerende litteratur og relevante websites, men det spørgsmål, der ofte trænger sig på for en nyslået freelancer: »Hvordan gør andre?« får man ikke besvaret her.

Bogen maner alle myter om freelanceren som en lystig og lidt laissez faire-agtig lejesvend i jorden: En undersøgelse fra 2001, som Rambøll Management lavede for Beskæftigelsesministeriet, viser nemlig, at den gennemsnitlige kvindelige freelancer arbejder 47 timer om ugen, mens den mandlige runder de 52. Derfor ville det være skønt, hvis man i den indledende fase kunne skære nogle hjørner og blive forsvarligt klædt på efter et par timers koncentreret læsning, men der skal desværre mere til, før man er flyvefærdig som freelancer.

Lotte Kirkeby Hansen er freelancejournalist.

"Freelancer"
Af Pernille Nørregaard
Nyt Juridisk Forlag
142 sider, 198 kroner

0 Kommentarer