De kvindelige pionerer

Bog: Forfatter: Forlag:

Letlæste historier, oplysning og hyggelig adspredelse i bog om de tre første kvindelige danske journalister. Og så er den gratis i elektronisk format.

ANMELDELSE. Da den første "rigtige" kvindelige danske journalist, Sofie Horten, i 1913 i anledning af sit 25 års jubilæum blev interviewet til Politiken af Viggo Cavling, spurgte Cavling hende: "Er De Kvindesagskvinde?" Hun svarede: "Naturligvis, skulde vi Kvinder ikke have den samme Ret som en hvilken som helst Omnibuskudsk?"
Lektor emeritus John Chr. Jørgensen har som den første danske forsker skrevet et lille værk, 130 sider, om de første kvindelige danske journalister. Endelig, kunne man fristes til at sige. I Finland udkom en lignende bog i 1997 (200 sider) og 2005 (191 sider), i Norge i 1986 (287 sider), mens en forsker skrev om kvinderne i den svenske presse allerede i 1977 (238 sider). Det er, som om vores nordiske nabolande ofte er mere kønsbevidste, end vi gider være herhjemme …
John Chr. Jørgensen præsenterer gennem tre fine små portrætter, hvordan Sofie Horten, Mimi Carstensen og Loulou Lassen fandt beskæftigelse som journalister. Det er både morsom, berigende og rørende læsning. Selv for en noget kønspolitisk distræt og distanceret læser som undertegnede. I indpakningen er desuden en diskussion af, hvordan journalist bør defineres, når nu man skal vælge mellem så mange forskellige potentielle kandidater til førertrøjen. Men der er meget andet i bogen.
I en unik anekdotisk, letlæst, men alligevel tæt informationspakket stil, får læseren for eksempel historien om, hvordan Mulle Liebmann blev modtaget på Fyns Tidende, da hun søgte elevplads: "Vi kan desværre ikke ansætte Dem. Vi har en dame", hvordan jobbet som kvindelig journalist kunne involvere både kaffebrygning og rengøring inden de særligt tildelte reporteropgaver, og om hvordan Jyllands-Posten tilsyneladende i lang tid mente, at "Omnibuskudske" burde have andre rettigheder end kvinder, og først ansatte deres egen "damejournalist" i 1945, mens Sofie Horten altså kunne fejre sit 25 års jubilæum i 1913.
Bogen indeholder også en diskussion af forskellen på kvindelig og mandlig journalistik og en liste over knap 1000 betydelige danske kvindelige journalister født 1740 og frem. Begge dele kan diskuteres, og listen har da også allerede været under beskydning på journalisten.dk.
Heldigvis er John Chr. Jørgensen ikke nogen forsker-kampvogn, der kører alle mulige stålsatte holdninger om kvindefrigørelse eller kvindeundertrykkelse frem til skyttegravens kant. Derimod fremlægger han forskellige syn på historien og tingenes tilstand, så man selv får lyst til at diskutere og læse mere om emnet. Især historierne om de forskellige "damer" har nogle løse ender eller meget korte referater af forløb, der gerne måtte have fyldt mere. For man bliver mere end nysgerrig, når man for eksempel læser, at Loulou Lassen besvimede, da hun skulle dække åbningen af Verdensudstillingen i Paris i 1900. Mere af det hele, tak.

Da kvinderne blev journalister.
John Chr. Jørgensen
Grafisk – Københavns Universitet
Bogen er ikke i boghandelen, men en elektronisk kopi fås gratis ved at skrive til forfatteren John Chr. Jørgensen på mail:
johnch@hum.ku.dk

Lene Rimestad er journalist og ph.d.-studerende.

0 Kommentarer