De gratis glæder

Bog: Forfatter: Forlag:

Nordea har valgt at forkæle deres mest velhavende kunder med et eksklusivt magasin, der dog ikke helt overbeviser om sin eksistensberettigelse.

ANMELDELSE. Kundemagasiner siges at være det hurtigst voksende medie på verdensplan – næst efter internettet. Ifølge medieforsker Karen Klitgaard Povlsen skyldes det, at "i et informationssamfund fuldt af massemedier er det blevet attraktivt for mange virksomheder og organisationer at kommunikere direkte til deres målgruppe via en kanal, de selv kontrollerer" (citeret fra magasinet META). Og formålet med et kundemagasin er, igen ifølge META, at "skabe loyale kunder og samtidig tiltrække flere kunder ved at fortælle de gode historier om virksomheden på en troværdig, interessant og vedkommende måde".
Nordeas kundemagasin Brief udkommer tre gange årligt og henvender sig til bankens Private Banking-kunder, det vil sige dem, der har en investerbar formue på over 1,5 millioner kroner. Altså de rige. De gode historier om virksomheden har i Brief fået fællesbetegnelsen INDSIGT. Opdelingen af bladets indhold i fire kategorier – de tre andre hedder ATTITUDE, UDSYN og FRIRUM – er tydeligvis tænkt som bladets omdrejningspunkt; men den skarpe kategorisering viser sig vanskelig at omsætte i praksis, og de fire labels synes anvendt lidt i flæng.
I det hele taget virker indholdet forbavsende almindeligt, når man tænker på, at det er millionærer, bladet henvender sig til. De rige ligner åbenbart os andre. I Brief kan jeg læse om, hvordan det er at arbejde i Statsministeriet, om VW-koncernens kontroversielle bestyrelsesformand og om Apple-designeren Jonathan Ive. Børsen Weekend forklædt som Illustreret Videnskab, kunne man lidt forenklet karakterisere magasinet.
Naturligvis er Brief pænt og appetitligt, trykt på lækkert papir, med klassisk typografi og grafiske special effects, som for eksempel en fiks lille udstansning på forsiden; men samtidig må bladet jo ikke virke FOR dyrt, for Nordeas Private Banking-kunder er vel ikke dummere end andre mennesker og kan sikkert godt regne ud, at det er dem selv, der betaler for det "gratis" magasin.
Nordeas konkurrenter griber opgaven med at skabe loyale kunder lidt anderledes an. Jyske Bank udgiver det interaktive e-magasin Mosaik, der både i indhold og visuelt udtryk virker mere Brian-agtigt end det noble Brief – om dette siger noget om jyske millionærer, skal jeg ikke gøre mig klog på – mens Danske Bank tilsyneladende har valgt at bruge alle deres Private Banking-ressourcer på det, de efter eget udsagn er bedst til: Nemlig at spotte de gode investeringer.

Ole Munk er designkonsulent og grafisk formgiver, uddannet som arkitekt med speciale i visuel kommunikation. Ekstern lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han anmelder websites i Journalisten med fokus på arkitektur, design og funktionalitet.

0 Kommentarer